Αγορές ΜΟΝΟ με ΚΑΡΤΑ άνω των 75 ευρώ ζητά ο ΣΕΒ

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής

​Τη σταδιακή θέσπιση της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορές άνω των 75 ευρώ προτείνει ο ΣΕΒ για την κατα��ολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σε ανάλυσή του ο ΣΕΒ, υποστηρίζει πως η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών στις συναλλαγές στα 250 ευρώ, με περαιτέρω μείωση στα 75 ευρώ μπορεί να αποδώσει αρκετά στα φορολογικά έσοδα, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ σημειώνει πως η συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών πρέπει να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά ή να έχουν όριο 50 ευρώ.

«Oι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ορίζοντα διετίας, μπορούν να μειώσουν την έκδοση εικονικών τιμολογίων κατά 60%, να οδηγήσουν σε “άσπρισμα” της παραοικονομίας κατά 10%, να αυξήσουν την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως και να μειώσουν το κόστος των προμηθειών για το Δημόσιο κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων μπορεί να μειωθεί ετησίως κατά 1 έως 1,5 δισ. ευρώ μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης», σημειώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Τονίζει παράλληλα πως η συγκυρία σήμερα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς παρά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, βρίσκεται στους ουραγούς της ψηφιακής οικονομίας.

«Οι μόνοι χαμένοι θα είναι όσοι φοροδιαφεύγουν και χρησιμοποιούν τη φοροκλοπή και το λαθρεμπόριο ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να καλύψουν τη χαμηλή παραγωγικότητα της επιχειρηματικής τους δράσης ή/και για να θησαυρίζουν στην παρανομία», τονίζει ο ΣΕΒ.

Όπως αναφέρει η μελέτη, το πρώτο βήμα για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι η υποχρεωτική σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων, κατεύθυνση στην οποία έχουν προχωρήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Νορβηγία, Ιταλία κλπ), η Τουρκία, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή κλπ).

Έπειτα, η υποχρεωτική αποστολή των ηλεκτρονικών τιμολογίων από τις επιχειρήσεις στη Γ.Γ.Π.Σ., που θα διευκολύνει την αυτοματοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, τη διασταύρωση των διαβιβαζόμενων στοιχείων, τη μείωση και σταδιακή εξάλειψη των πλαστών και εικονικών τιμολο��ίων μεταξύ επιχειρήσεων, τη διεύρυνση των φορολογικών ελέγχων για όλη την αγορά (και όχι αποσπασματικά), την άμεση πληροφόρηση της κεντρικής διοίκησης για τον αναλογούντα ΦΠΑ, τέλος, τη μείωση, μέχρις αποκλεισμού, της επαφής μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών με σκοπό τον περιορισμό των περιπτώσεων συνδιαλλαγής μεταξύ εφοριακών και φορολογούμενων.

Τέλος προτείνει την υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και την καθιέρωση υποχρεωτικών πληρωμών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές τους και το προσωπικό μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής με την χρήση αποκλειστικά των επαγγελματικών λογαριασμών που θα είναι όμως ακατάσχετοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top