ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ, αλλά ΟΧΙ για την ΕΦΟΡΙΑ! Κρυφός φόρος σε όσες έχουν ανήλικα παιδιά

Τι θα πληρώσουν αν έχουν σύζυγό επιχειρηματία, αγρότη ή άνεργο

ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ, αλλά ΟΧΙ για την ΕΦΟΡΙΑ! Κρυφός φόρος σε όσες έχουν ανήλικα παιδιά

​Κρυφό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες έγγαμες μητέρες ανήλικων τέκνων που εργάζονται με μισθό ή παίρνουν σύνταξη και των οποίων οι σύζυγοι είναι επιχειρηματίες, αγρότες ή άνεργοι.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος οι μητέρες αυτές θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς θα δουν αυξημένες τις κρατήσεις φόρου εισοδήματος από τους μηνιαίους μισθούς ή τις μηνιαίες συντάξεις τους από αυτόν το μήνα, καθώς θα ξεκινήσει η εφαρμογή των διατάξεων για τις νέες φορολογικές κλίμακες και έτσι δε θα έχουν φοροελαφρύνσεις για τα εξαρτώμενα τέκνα τους.

Για τις μητέρες αυτές θα υπάρξει παρακράτηση φόρου εισοδήματος με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Δηλαδή, θα ισχύσει η έκπτωση φόρου στις 2.100 ευρώ για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, στις 2.000 ευρώ για όσες είναι μητέρες δύο παιδιών και στα 1.950 ευρώ για όσες έχουν ένα παιδί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που έδινε αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ, μειώνεται απευθείας στα 1.900 ευρώ και το αφορολόγητο μειώνεται στα 8.636 ευρώ.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που ορίζει ότι τα εξαρτώμενα τέκνα βαρύνουν μόνο τον σύζυγο, ανεξαρτήτως αν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος ή όχι.

Αν δηλαδή και οι δύο σύζυγοι έχουν εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις τότε η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τέκνων μόνο στο εισόδημα του συζύγου, ο οποίος παίρνει και την προσαύξηση της έκπτωσης φόρου.

Αλλά και στην περίπτωση που ο σύζυγος δεν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος και η σύζυγος είναι, και πάλι δεν δικαιούται την αυξημένη έκπτωση φόρου με βάση των αριθμό των τέκνων.

Αντίθετα, αν οι γονείς των εξαρτώμενων τέκνων έχουν χωρίσει και την ��πιμέλεια έχει η μισθωτή ή συνταξιούχος σύζυγος, τότε παίρνει κανονικά την έκπτωση του φόρου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top