Χρηματοδότηση σε 142.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πακέτο Γιούνκερ!

3,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Στρατηγικών Επενδύσεων

 Χρηματοδότηση σε  142.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις  από το πακέτο Γιούνκερ!
Πρόσβαση σε χρηματοδότηση για περίπου 141.800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην ΕΕ, αναμένεται να εξασφαλίσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), σύμφωνα με την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αποτελέσματα του «Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ».
Ενα χρόνο μετά τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που αποτελεί τον πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ, η Επιτροπή καταγράφει μέχρι στιγμής υλοποίηση έργων σε 26 κράτη μέλη (πλην της Κύπρου και της Μάλτας), τα οποία αναμένεται να πυροδοτήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ιδιαίτερα ωφελημένες από το ΕΤΣΕ είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει εγκρίνει 185 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με συνολική χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Περίπου 141.800 ΜΜΕ αναμένεται να ωφεληθούν.
Ωστόσο πενιχρά είναι τα αποτελέσματα του ΕΤΣΕ, όσον αφορά στη χρηματοδότηση ελληνικών ΜΜΕ. Mόνο 121 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν, με χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ, πυροδοτώντας 56 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του γερμανικού τραπεζικού ομίλου ProCredit.
Σχετικά με το πρόβλημα χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων , ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης Γίρκι Κατάινεν ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, συζήτησε το θέμα αυτό με κάποιους Προέδρους ελληνικών τραπεζών.
«Οι τράπεζες είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του μεσάζοντα στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ», παραδέχτηκε ο Γ. Κατάινεν. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι, αν όλα πάνε καλά, «θα υπάρξει νέα συμφωνία για τις ελληνικές ΜΜΕ. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να τονωθεί η ελληνική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης των ΜΜΕ», τόνισε ο Γ. Κατάινεν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται στενά με τις ελληνικές τράπεζες και τις ελληνικές αρχές προς αυτό το σκοπό.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top