Τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας για το χρέος

Θα μας δίνουν ανάσες μόνο αν είμαστε καλοί μαθητές

Τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας για το χρέος

​Περίπου 11 ώρες συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για τ��ν Ελλάδα την Τρίτη. Τελικά μετά από μια μαραθώνια και δύσκολη συνεδρίαση το Eurogroup αποφάσισε να δώσει στην χώρα μας 10,3 δις σε 2 δόσεις και έναν... οδικό χάρτη για το χρέος!

Ο οικονομικός συντάκτης του Star, Σπύρος Δημητρέλης εξηγεί τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος και τι σημαίνουν αυτές για την οικονομία και όλους εμάς.

Η κυριότερη απόφαση για το χρέος είναι ότι έως το 2028 η Ελλάδα θα ξοδεύει γι’ αυτό έως το 15% του εθνικού της εισοδήματος και από το 2028 και μετά το 20%. Ας δούμε τι σημαίνει η συγκεκριμένη εξέλιξη. Για παράδειγμα, αν δεν γίνει καμία παρέμβαση στο χρέος, το 2024 η Ελλάδα θα πρέπει να ξοδέψει για τόκους και αποπληρωμή δανείων περίπου 40 δισεκατομμύρια, ενώ με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα ξοδεύει 30 δισεκατομμύρια, δηλαδή 10 δις λιγότερα. Άρα θα πρέπει να πετυχαίνει και λιγότερα πλεονάσματα, δηλαδή πιο ήπια φορολογική πολιτική και γενικά λιγότερη λιτότητα για τους πολίτες. Οι δαπάνες για το χρέος μειώνονται με δυο παρεμβάσεις. Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση λήξεων των δανείων. Υπάρχει όμως μια παγίδα. Οι ανάσες για το χρέος θα δίνονται σταγόνα-σταγόνα τις επόμενες δεκαετίες και μόνο αν η Ελλάδα είναι καλός μαθητής.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Δείτε επίσης:

EUROGROUP: Η επόμενη μέρα–Οι προσδοκίες της κυβέρνησης και τα πυρά της αντιπολίτευσης

Το «χρονικό της αποτυχημένης στρατηγικής της ΝΔ» έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Όλη η αλήθεια για το συμπληρωματικό μνημόνιο και οι φωτιές στην Κομισιόν

Η ώρα της γραβάτας έφτασε; Το ΧΡΕΟΣ ρυθμίζεται άμεσα λέει το Μαξίμου και έχουμε ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top