Ύφεση μέχρι 0,7% το ‘16 και ανάπτυξη άνω του 2% το ‘17 βλέπει η Alpha Bank

Αντίρροπες δυνάμεις το υφεσιακά δημοσιονομικά μέτρα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ύφεση μέχρι 0,7% το  ‘16 και ανάπτυξη άνω του 2% το ‘17 βλέπει η Alpha Bank
Θα συνεχιστεί η ύφεση στην ελληνική οικονομία και το 2016 προβλέπει η Alpha Bank, αλλά εκτιμά ότι από το β΄ εξάμηνο θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση της τράπεζας, η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 0,3% και 0,7% στο σύνολο του 2016, αλλά το 2017 το ΑΕΠ θα αυξηθεί άνω του 2%.
Στην ανάλυση αναφέρεται ότι η οικονομία οδηγείται σε μία νέα φάση, η οποία προσδιορίζεται από δύο αντίρροπες δυνάμεις:
-Το υφεσιακό μείγμα της ακολουθούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο στηρίζεται κυρίως σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω της αυξήσεως έμμεσων φόρων σε αγαθά και υπηρεσίες, τη μεταβολή της κλίμακας του φόρου εισοδήματος και των παρεμβάσεων στις ασφαλιστικές εισφορές και το συνταξιοδοτικό σύστημα, που επιδρούν αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Για τους λόγους αυτούς εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω η ιδιωτική κατανάλωση ��το 2016, ενώ το 2017 θα υπάρξει μικρή αύξηση.
- Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που μπορεί να ενεργοποιήσει σειρά εξελίξεων καταλυτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομική κατάσταση της χώρας και την αύξηση των επενδύσεων.
Ως παραδείγματα αναφέρονται:
1.H εκταμίευση χρηματοδοτικών πόρων που συνδέονται με τη δόση και θα διευκολύνουν την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβερνήσεως στον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας.
2.H επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως των ελληνικών τραπεζών και κατά συνέπεια της πραγματικής οικονομίας.
3.Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ, η οποία ενδέχεται επίσης να περιστείλει σημαντικά το κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο και της επιχειρήσεις.
4.Η επιστροφή της εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και θα μειώσει την αβεβαιότητα στο πλαίσιο ενός «ενάρετου κύκλου».
«Το τελικό αποτέλεσμα στην αναπτυξιακή δυναμική των επόμενων ετών θα εξαρτηθεί, κατά συνέπεια, από το ύψος του λεγόμενου δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή σε σχέση με τον πολλαπλασιαστή εμπιστοσύνης» αναφέρει στην ανάλυσή της η Alpha Bank.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top