Το ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ! Πως με βουλγάρικα POS παρακάμπτονται τα CAPITAL CONTROLS

Φοροδιαφυγή χιλιάδων ευρώ από πολλές επιχειρήσεις – Πονοκέφαλος στο ΥΠΟΙΚ που αναζητεί λύση

Πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών προκαλεί το colpo grosso πολλών ελληνικών επιχειρήσεων που παρακάμπτουν τα capital controls και αποφεύγουν τη φορολόγηση με παραθυράκι μέσω POS (τερματικά αποδοχής καρτών) από τη Βουλγαρία ή άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Το σύστημα που χρησιμοποιείται για τη φοροδιαφυγή και την παράκαμψη των capital controls έχει εντοπιστεί τόσο από την Αθήνα, όσο και από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι διαρροές κεφαλαίων φαίνεται ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν με διασταύρωση στοιχείων και έτσι χάνονται έσοδα που θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο μέσω της φορολόγησης του κύκλου συναλλαγών επιχειρήσεων.

Παράλληλα διακινείται χρήμα που σε διαφορετική περίπτωση (εφόσον δηλαδή δεν παρακάμπτονταν τα capital controls) θα ήταν υποχρεωμένο να επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα.

Πως γίνεται το colpo grosso

Οι «πανούργοι» επιχειρηματίες προμηθεύονται ασύρματα τερματικά αποδοχής καρτών από βαλκανικές χώρες (κυρίως Βουλγαρία) ή και από την Ελλάδα ωστόσο τα συνδέουν με τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες χώρες (π.χ. Μάλτα).

Τα ασύρματα POS δέχονται πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες Visa και Visa Electron, Mastercard, Maestro, VPay και JCB τεχνολογίας μαγνητοταινίας, chip΄n΄pin και ανέπαφων συναλλαγών (contactless).

Συνοδεύονται από μία χρεωστική επαγγελματική κάρτα Mastercard, η οποία συνδέεται με ένα λογαριασμό σε ευρώ. Ο λογαριασμός όψεως ανοίγεται στο όνομα της επιχείρησης, διαθέτει μοναδικό IBAN και βρίσκεται σε τράπεζα με έδρα εκτός Ελλάδος.

Μέσα σε δευτερόλεπτα από την είσπραξη της πληρωμής του πελάτη μέσω του ασύρματου POS, τα χρήματα μεταφέρονται στο λογαριασμό της επιχείρησης εκτός Ελλάδος. Ο επιχειρηματίας μπορεί να εκταμιεύσει αμέσως τα χρήματά του, χρησιμοποιώντας την επαγγελματική Mastercard σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Μπορεί επίσης να μεταφέρει τα χρήματα από το λογαριασμό του σε οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό παγκοσμίως, όπως και να αποδέχεται εμβάσματα στο λογαριασμό του από τρίτους (καθώς έχει IBAN) ή να ανοίξει λογαριασμό με IBAN και σε άλλα νομίσματα όπως δολάριο, ελβετικό φράγκο, λίρα Αγγλίας κλπ!

Έτσι, η επιχείρηση δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό για την κίνηση κεφαλαίων, εμφανίζει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο τον τζίρο της στο εξωτερικό, αποφεύγοντας να φορολογηθεί στην Ελλάδα. Και, φυσικά, ούτε λόγος να φέρει τα χρήματά της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα...

Δείτε ακόμη:

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:Έρχονται αλλαγές στα capital controls - Ποιοι θα σηκώνουν πάνω από 420 ευρώ;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top