Καμπανάκι για λιτότητα διαρκείας στην Ελλάδα από τον ESM

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης διατυπώνει σοβαρές ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Σοβαρές ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους διατυπώνει σε έγγραφό του ο ESM.
Σύμφωνα με το Reuters, το έγγραφο -το οποίο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης είχε ετοιμάσει για το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα- τόνιζε πως σύμφωνα το βασικό σενάριο η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι 3,1% το 2018, 2,8% το 2019, 2,5% το 2020, 1,5% το 2025 και 1,3% την περίοδο 2030-2060.
Με βάση το σενάριο αυτό, η Αθήνα θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2025. Στη συνέχεια, το πλεόνασμα αυτό θα αρχίσει να υποχωρεί και θα διαμορφωθεί στο 1,5% από το 2040-2060.
Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός, το οποίο σημαίνει νέα επώδυνα μέτρα.
Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους
Με βάση το έγγραφο του ESM, το Reuters τονίζει πως το Eurogroup θα επεξεργαστεί σειρά μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά του στο Eurogroup στις 24 Μαΐου.
Αν επαληθευθεί το βασικό σε��άριο του ESM, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιτύχει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τρεις τρόπους:

• επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων κατά πέντε έτη στα 37,5 χρόνια
• θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050
• θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top