ΚΟΝΤΡΑ ΥΠΟΙΚ με Σταϊκούρα και Δήμα: «Διαβάστε καλύτερα τα στοιχεία»

Αφορμή οι δηλώσεις τους για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

​Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρα και τον υπεύθυνο του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής ΓΛΚ, Χ. Δήμα, με αφορμή τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, εγκαλεί τους δύο βουλευτές της ΝΔ για την κριτική τους, τονίζοντας πως «είναι φρόνιμο, η οποιαδήποτε κρίση ή συστάσεις επί της οικονομικής και δημοσιονομικής πραγματικότητας να έπεται μίας ορθής και ασφαλούς ανάγνωσης των στοιχείων».

Μάλιστα στην ανακοίνωση το υπουργείο επισημαίνει ότι γεννώνται πολλά ερωτήματα από τη στάση της ΝΔ για τους εξής τρεις λόγους:

«Πρώτον, διότι η κοινή δήλωση διατρέχεται από την αμήχανη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπροστά στην οικονομική πραγματικότητα η οποία-παρότι δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς- σίγουρα απαντά στην καταστροφολογία που έχει, συστηματικά, καλλιεργηθεί.

Δεύτερον, διότι περιέχει συγκρίσεις μεταξύ προβλέψεων και πεπραγμένων, πράγμα που συνήθως γίνεται για να φανεί η αστοχία των προβλέψεων και όχι η αδυναμία των πεπραγμένων. Εκτός και αν θεωρεί κάποιος πως όταν οι προβλέψεις διαφωνούν με την πραγματικότητα, τόσο το χειρό��ερο για την πραγματικότητα.

Τρίτον, διότι οι επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (φθινοπωρινή πρόβλεψη 2014) για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 4,1% του ΑΕΠ για το 2015 και 5,4% του ΑΕΠ για το 2016, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι στόχοι του μνημονίου ήταν 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 ήταν πρωτογενές έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ πριν λίγες ημέρες η Eurostat ανακοίνωσε και επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της, πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top