Συντάξεις χηρείας: Και εδώ τα αλλάζουν όλα οι δανειστές - Αναλυτικό ρεπορτάζ

Βάζουν όρια ηλικίας και κριτήρια

Συντάξεις χηρείας: Και εδώ τα αλλάζουν όλα οι δανειστές - Αναλυτικό ρεπορτάζ

​Η ηλικία του επιζώντος συζύγου, η διάρκεια του γάμου, ακόμα και το πόση διαφορά ηλικίας είχε το ζευγάρι, θα παίζουν ρόλο για την καταβολή σύνταξης χηρείας, αφού μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού μπαίνουν διάφοροι κόφτες και κριτήρια.

Συγκεκριμένα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα τεθούν 3 όρια ηλικίας:

-Πρώτον ηλικιακό όριο είναι το 55ο έτος της ηλικίας. Εάν ο επιζών σύζυγος είναι άνω των 55 ετών θα πάρει κανονικά την σύνταξη χηρείας εφ'όρου ζωής.

-Δεύτερο ηλικιακό όριο είναι το 52ο έτος της ηλικίας. Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 52 έτη, θα πάρει τη σύνταξη του συζύγου για 3 χρόνια, μετά θα διακοπεί και θα την ξαναπάρει μόλις γίνει 67 ετών.

-Στην τρίτη περίπτωση, αν ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας, τότε δικαιούται σύνταξη μόνο για 3 χρόνια, μέσα στα οποία θα πρέπει να βρει μία δουλειά, διότι μετά θα διακοπεί για πάντα. Εκτός αν έχει ανήλικα παιδιά, τότε θα τη λαμβάνει μέχρι να ενηλικιωθούν ή μέχρι τα 24 τους αν σπουδάζουν.

Αντίστοιχα συνδέεται η καταβολή της σύνταξης και με τα έτη που έχουν παρέλθει με έγγαμη συμβίωση με απαιτούμενο να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 5 έτη και ανάλογα να λαμβάνεται ποσοστό σε περιπτώσεις που η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων υπερβαίνει τα 10 έτη.

Οι αλλαγές και τα νέα όρια θα ισχύσουν για όσες συντάξεις χηρείας απονεμηθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτή τη στιγμή κάτω των 55 ετών είναι περίπου 76.000 άτομα από τους 400.000 που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας.
ΒΙΝΤΕΟ STAR
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top