Ένα μνημόνιο στα… ζάρια: Στα 5 δισ. ο τζίρος του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα

Κάθε μέρα οι Αρχές εξαρθρώνουν παράνομες λέσχες - Χάνει έσοδα ως και 300 εκ. ευρώ το χρόνο το Δημόσιο

Ένα μνημόνιο στα… ζάρια: Στα 5 δισ. ο τζίρος του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα

Σε 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα.

Κάθε μέρα οι Αρχές εξαρθρώνουν παράνομες λέσχες χωρίς ποτέ να καταστέλλεται η δραστηριότητα, ενώ παράλληλα, «αχαρτογράφητος» παραμένει εν πολλοίς έως σήμερα ο τζόγος στο Διαδίκτυο.

Αυτό παραδέχεται τόσο η Επιτροπή Ελέγχου & Εποπτείας Παιγνίων, αλλά και ο αρμόδιος αν. υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης. Ο τελευταίος πρόσφατα έκανε λόγο για λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ φορολογία από τις επιχειρήσεις παροχής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

Σε ό,τι αφορά τις παράνομες λέσχες, σε αυτές παίζονται κυρίως τυχερά παίγνια τύπου «φρουτάκια (VLTs)».

Οι μηχανές αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από τους συνηθισμένους Η/Υ, οι οποίοι αφενός έχουν χαμηλό κόστος απόκτησης, αφετέρου μπορούν να «προγραμματιστούν» εύκολα. Αυτό καθιστά εύκολη την ανάπτυξη των παράνομων χώρων και για τον λόγο αυτό καθιστά εύκολη την επανεμφάνισή τους, έπειτα από κάθε επιδρομή των διωκτικών αρχών.

Σε ό,τι αφορά τον διαδικτυακό τζόγο, εκτιμάται ότι ξεπερνά ετησίως τα 2 δισ. ευρώ.

Συνολικά η παράνομη αγορά πραγματοποιεί 5-6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, και καθώς οι αποδόσεις, δηλαδή τα κέρδη των παικτών, ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 85% έως 90%, οι πάροχοι μοιράζονται μεταξύ τους 500 έως 900 εκατ. ευρώ. Αν η συγκεκριμένη αγορά ήταν νόμιμη, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε μόνον από τον φόρο επί των παιγνίων να λαμβάνει 150 έως 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 30%, όπως ισχύει σε όλα τα νόμιμα τυχερά παίγνια.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top