ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ! Για ποιους είναι αργία η Μ. Παρασκευή – Πώς θα αμειφθούν όσοι δουλεύουν

Τι προβλέπει η νομοθεσία

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ! Για ποιους είναι αργία η Μ. Παρασκευή – Πώς θα αμειφθούν όσοι δουλεύουν

​Η Μεγάλη Παρασκευή δεν θεωρείται από το νόμο υποχρεωτική αργία κι έτσι επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα.

Εξαίρεση αποτελούν οι κλάδοι, για τους οποίους προβλέπεται αργία βάσει ειδικών διοικητικών ή υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων, κ.ο.κ.

Σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους πάντως, η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται αργία για τους μισθωτούς του Δημοσίου, ενώ κλειστές θα είναι και οι τράπεζες που θα ανοίξουν και πάλι στις 4 Μαΐου.

Επίσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 13:00.

Πώς αμείβεται η μέρα

Οι μισθωτοί που εργάζονται σήμερα, αν είναι ημερομίσθιοι θα πάρουν το κανονικό ημερομίσθιό τους, χωρίς καμία προσαύξηση και αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν θα έχουν καμία αύξηση πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού τους.

Ιδιαίτερα για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, αν δεν απασχοληθούν, έστω και για λόγους που δεν είναι υπαιτιότητά τους δε θα τους καταβληθεί το ημερομίσθιο.

Εάν η επιχείρηση παραμένει συνήθως κλειστή τέτοια μέρα τότε:

1. όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δεν δικαιούνται κατά κανόνα να λάβουν το ημερομίσθιο τους, γιατί δεν υπάρχει διάταξη νόμου με την οποία να θεσπίζεται γενική υποχρέωση των εργοδοτών για την πληρωμή του ημερομισθίου στις μη εξαιρέσιμες αργίες, εκτός βέβαια αν από έθιμο ή επιχειρησιακή συνήθεια ή ΣΣΕ κλπ προβλέπεται ότι θα αργήσουν στις εορτές αυτές, καταβάλλοντας όμως το αντίστοιχο ημερομίσθιο
2. όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα λάβουν κανονικά το μισθό τους χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή.

Αν όμως λειτουργεί συνήθως κατά την ημέρα αυτή αλλά φέτος ο εργοδότης αποφάσισε μονομερώς να μη λειτουργήσει, οφείλει να καταβάλλει στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο το ημερομίσθιο τους και σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται άλλης αμοιβής εκτός από τον κανονικό μηνιαίο μισθό τους.

Τέλος αν η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή τα προηγούμενα χρόνια και φέτος ο εργοδότης εξαιρετικώς αποφάσισε την λειτουργία της, τότε:

1. οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται το κανονικό τους ημερομίσθιο
2. οι αμειβόμενοι με μισθό δικαιούνται να λάβουν το 1/25 επί πλέον του μισθού τους (διότι ο μισθός αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες ��ου μηνός, ενώ η μέρα αυτή δεν ήταν γι’ αυτούς εργάσιμη και συνεπώς δεν περιλαμβάνονταν στο μισθό τους η αμοιβή για τη μέρα αυτή).

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top