ΕΤΣΙ θα «φύγει» 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ από τις τσέπες μας ως το τέλος του έτους

Οι αυξήσεις εισφορών και οι περικοπές συντάξεων πλήττουν ασφαλισμένους και συνταξιούχους

ΕΤΣΙ θα «φύγει» 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ από τις τσέπες μας ως το τέλος του έτους

Περίπου 1 δισ. ευρώ φέτος και ως και 2,7 δισ. ευρώ το 2019, θα «χάσουν» οι συνταξιούχοι μέσω των περικοπών στις συντάξεις (συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ) και οι ασφαλισμένοι μέσω των αυξήσεων στις εισφορές με το νέο Ασφαλιστικό.

Τον «λογαριασμό» περιλαμβάνει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για περικοπές παροχών κοντά στο 30% κατά μέσο όρο και αυξήσεις εισφορών έως 300% από την 1/1/2017 (μετά τη σύνδεση του ύψους των εισφορών με το εισόδημα).

Οπως προκύπτει από το τελικό σχέδιο νόμου, το νέο Ασφαλιστικό θίγει ανά ομάδα:

Από τους συνταξιούχους

Όλοι όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης (οι κύριες συντάξεις τους θα υπολογιστούν με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και με βάση το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά ενώ οι επικουρικές θα υπολογιστούν έως τις 31/12/2014 με 0,45% για κάθε χρόνο ενώ δεν θα έχουν καθορισμένο ποσοστό αναπλήρωσης από 1/1/2015 ), οι «υψηλοσυνταξιούχοι» με μεικτή κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ (περίπου 1.810 ευρώ καθαρά) και, αν λαμβάνουν πολλές συντάξεις, άνω των 3.000 «καθαρά», συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ μεικτά ή 1.170 ευρώ κατά μέσο όρο καθαρά προ φόρου (θα έχουν μειώσεις στις επικουρικές), συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, όσοι δεν έχουν εισπράξει το εφάπαξ και χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν ΕΚΑΣ.

Από τους ασφαλισμένους

Υψηλότερες εισφορές (+1 ποσοστιαία μονάδα) θα καταβάλουν από φέτος εργοδότες και εργαζόμενοι για την επικουρική ασφάλιση, οι αγρότες (+42,7%) ενώ από την 1/1/2017 οι εισφορές για άλλους θα είναι διπλές (παράλληλα ασφαλισμένοι ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες) και για άλλους τριπλάσιες, εφόσον δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.

assets_LARGE_t_942_44496510.jpg

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top