Η Ελλάδα… και τα ψάρια: Πως ο Βάιντμαν άφησε αιχμές για το υψηλό δημόσιο χρέος

Το παράδειγμα με την υπεραλίευση με παραλήπτες τη χώρα μας και την Ιταλία

Μήνυμα με… παραβολή προς την Ελλάδα και την Ιταλία έστειλε ο Γενς Βάιντμαν.

Αναφερόμενος, στο θέμα του δημοσίου χρέους σε ομιλία του στη Ρώμη, όπως αναφέρει η La Repubblica, ο διοικητής Κεντρικής της Τράπεζας της Γερμανίας έφερε ένα παράδειγμα με έναν ψαρά και την υπεραλίευση που θέτει σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους ψαράδες: «Για να κατανοήσουμε την αρχιτεκτονική του κοινού μας νομίσματος, θα πρέπει να προβληματισθούμε σχετικά με την τραγωδία τ��ν κοινών αγαθών. Το σχετικό παράδειγμα είναι εκείνο της υπερεκμετάλλευσης από μέρους ενός μοναδικού ψαρά που μειώνει τον πλούτο της θάλασσας για τους άλλους ψαράδες και απειλεί, μακροπρόθεσμα, τα ιχθυολογικά αποθέματα. Και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ένα υψηλό δημόσιο χρέος μπορεί να φανεί ελκυστικό για μια μεμονωμένη χώρα. Παρά ταύτα είναι επιζήμιο για την Ευρωζώνη, διότι μπορεί να επιφέρει την αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων για όλα τα κράτη μέλη της Νομισματικής Ένωσης».

Όπως εξήγησε, αν το χρέος αυτό απειλήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τα άλλα κράτη μέλη μπορεί να αναγκασθούν να αναλάβουν την ευθύνη των χρεών της εν λόγω χώρας, εγκαταλείποντας -με τον τρόπο αυτό- την αρχή της ευθύνης.

Παράλληλα, ο Βάιντμαν επεσήμανε πως μια από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων, από μέρους των χωρών της Ευρωζώνης, χωρίς έναν ενισχυμένο μηχανισμό ενιαίου ελέγχου «θα αποτελούσε λανθασμένη πορεία» και δεν θα δημιουργούσε «ισχυρά κίνητρα για τον σεβασμό των κανόνων».

Ο ίδιος, μάλιστα, άσκησε και εσωτερική κριτική τονίζοντας πως και η Γερμανία «κατά τη διετία 2003/04, συνέβαλε στην εξασθένιση της δεσμευτικής δύναμης των κανόνων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top