Ο... νονός Κατρούγκαλος μας φέρνει «δώρο» το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - Δείτε πόσο θα αλλάξει τη ζωή μας

Αναλυτικό ρεπορτάζ του Star με παραδείγματα

Ο... νονός Κατρούγκαλος μας φέρνει «δώρο» το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - Δείτε πόσο θα αλλάξει τη ζωή μας

​Στα 1.300 ευρώ άθροισμα κυρίας και επικουρικής σύνταξης «κλείδωσε» το όριο προστασίας με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό. Οι διατάξεις προβλέπουν μειώσεις σε εφάπαξ, μερίσματα, σαρωτικές ενοποιήσεις ταμείων, αύξηση εισφορών, ενώ δεν λείπουν και τα παράδοξα.

Αναλυτικότερα:

Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης οι μειώσεις στις συντάξεις θα φτάνουν το 30%, ενώ στα εφάπαξ ο νέος μαθηματικός τύπος που αναζητείτο από τον Σεπτέμβριο του 2013 οδηγεί σε νέες μειώσεις (15-20%), οδηγώντας την συνολική μείωση από το 38% που είναι σήμερα στο 50%.

Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν το μισό εφάπαξ από αυτό που δικαιούνται.

Τα παράδοξα… με παράδειγμα

Συνταξιούχος με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.400 ευρώ θα έχει περικοπή 100 ευρώ. Ενώ συνταξιούχος με μία κύρια σύνταξη 2.300 ευρώ δεν θα έχει περικοπή. Και αυτό διότι το πλαφόν για μία μόνο κύρια σύνταξη θα είναι 2.300 ευρώ, ενώ για άθροισμα κυρίας και επικουρικής σύνταξης θα ειναι 1.300 ευρώ. Οι επικουρικές μάλιστα δεν θα γλιτώσουν και μια νέα ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Και οι εργαζόμενοι θα δουν... περικοπές μισθών, αφού προβλέπεται αύξηση της εισφοράς από 0,5% για εργαζόμενους και άλλο ένα 0,5% για εργοδότες για 3 χρόνια και για άλλα 3 χρόνια από 0,25%.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος διευκρίνισε ότι «αν δεν καταστεί εφικτή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δεδομένου ότι οι δανειστές έχουν εκφράσει αντιρρήσεις προκύπτει άνοιγμα της τάξεως των 700 εκατομμυρίων, το οποίο για να καλυφθεί θα πρέπει να υπάρξει μία μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών 20% με 22%».

Αλλαγή υπάρχει και στην εισφορά των ελευθέρων επ��γγελματιών. Σύμφωνα με τον κ.Μπούρλο, «ορίζεται στο 20% και υπάρχει και ποσοστό 6,95% που αφορά την περίθαλψη».

Ειδικά για τους επιστήμονες προβλέπονται για 3 έτη, εκπτώσεις από 5% έως και 50% για εισοδήματα έως 58.000 ευρώ. Εκπτώσεις επίσης ισχύουν και για νέους αυτοαπασχολούμενους που βρίσκονται στο επάγγελμα κάτω από 5 έτη.

Από τις ενοποιήσεις ταμείων δεν εξαιρείται τελικά ούτε ο ΟΓΑ. Ειδικά για τους αγρότες προβλέπεται πως:

-Θα καταβάλλουν από 10 ευρώ έως 50 ευρώ περισσότερα από όσα κατέβαλλαν πέρσι.

Στόχος είναι το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη βουλή εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top