ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! H Eurostat ανατρέπει το σκηνικό της διαπραγμάτευσης – Νέα στοιχεία ΦΩΤΙΑ

Τι προβλέπει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! H Eurostat ανατρέπει το σκηνικό της διαπραγμάτευσης – Νέα στοιχεία ΦΩΤΙΑ

​Νέα δεδομένα αναμένεται να φέρει στη διαπραγμάτευση η έκθεση της Eurostat που θα ανακοινωθεί την προσεχή Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει λόγο για μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 από εκείνο που προέβλεπε η ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως αναφέρει το Euro2day, η Eurostat στην έκθεσή της για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2015 θα αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεό��ασμα θα είναι μεγαλύτερο από το 0,2% και σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ αυτό θα κυμαίνεται από 0,2% - 0,4%, όταν ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτό προκύπτει παρά το γεγονός ότι στο σκέλος των δαπανών θα υπολογιστούν και 500 εκατ. ευρώ από τις αναθεωρήσεις των συμβάσεων παραχώρησης των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, που θα προσθέσουν δαπάνες, ύψους 1 δισ. ευρώ το 2013 και 50 εκατ. ευρώ το 2014.

Διευκρινίζεται δε, ότι αν δεν υπήρχε αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα ξεπερνούσε το 0,5%, όταν ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, την ώρα που το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι υπάρχει έλλειμμα 0,6%.

Τα νέα στοιχεία αναμένεται να φέρουν ανατροπές στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που ζητούν πρόσθετα μέτρα ως εγγύηση για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018, με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύεται ελαφρώς, καθώς καλύτερο πλεόνασμα σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερα έσοδα και λιγότερα μέτρα για την επίτευξη των στόχων.

Πάντως, όλα στη διαπραγμάτευση είναι στον αέρα, οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση είναι ισχυρές, ειδικά από το ΔΝΤ, και ενδεχομένως να καμφθεί λίγο η αντίσταση των δανειστών για πρόσθετα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ, μετά από τα νέα αναθεωρημένα προς το καλύτερο στοιχεία της Eurostat.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top