Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα

Πώς θα προστατευθούν οι καταναλωτές

Εντατικούς ελέγχους ζητούν το υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες με επείγουσες εγκυκλίους τους, με τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς τις ημέρες αυτές, λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου επισημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την πασχαλινή περίοδο πρέπει να έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά (καταστήματα, λαϊκές αγορές - υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές, κλπ) με την εντατικοποίηση των ελέγχων είτε αυτοτελώς είτε με συναρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, υπουργείο Υγείας, κλπ), για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών, και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Ειδικότερα, θα πρέπει να ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς:
-Την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις.
-Την επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη) - ενδείξεις ιδίως δε σε περιπτώσεις ανακριβών - παραπλανητικών ενδείξεων.
-Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων.
-Την έκδοση νόμιμων παραστατικών στοιχείων σε όλα τα στάδια διακίνησης.
- Την ελλιπή στάθμιση.
-Κάθε άλλη παράβαση που αναφέρεται στο νόμο 4177/2013, στη με αριθμ. πρωτ. Α2 - 718/28.7.2014 απόφαση.
Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται επίσης η ανάγκη ελέγχου σε όλα τα εργαστήρια τροφίμων και ποτών, στις παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, προϊόντων σοκολάτας, παγωτού, στις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις , στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, στις επιχειρήσεις εμπορίου τροφίμων και ποτών, στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης κλπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top