Κόντρα με τη ΝΔ έφεραν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα

Αυξήθηκε κατά ένα δισ. ευρώ, για απόκρυψη της στάσης πληρωμών κάνουν λόγο Σταϊκούρας-Δήμας

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με αυτά, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,679 δι��. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός, το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,732 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι και στόχου για πλεόνασμα 1,095 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία επίσης εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 222 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 503 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 1,335 δισ. ευρώ.
ΝΔ: Πανηγυρίζουν αλλά αποκρύπτουν την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και την στάση πληρωμών
Κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2016, άσκησαν ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής- Γ.Λ.Κ., κ. Χρίστος Δήμας.
Ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Δήμας αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους:
«Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αποκρύπτοντας όμως την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και την εσωτερική στάση πληρωμών. Είναι χαρακτηριστικό πως τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σε σχέση με το μηνιαίο στόχο για τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, αυξήθηκαν κατά 2,4 δις ευρώ από το τέλος του 2015 και κατά 16 δις ευρώ από το τέλος του 2014.
Και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αυξή��ηκαν κατά 716.000.000 ευρώ από το τέλος του 2015 και κατά 2,3 δις ευρώ από το τέλος του 2014 (αύξηση 76%!!!).
Εάν η Κυβέρνηση είχε ουσιαστικό προγραμματισμό στη δημοσιονομική της πολιτική και δεν στηριζόταν στις ιδεοληψίες και την υπερφορολόγηση, θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να στερούσε πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία, που θα ήταν μία ανάσα ρευστότητας.
Συνεπώς, η Κυβέρνηση θα μπορέσει να πανηγυρίσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μόνον εφόσον πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και την ίδια στιγμή είναι συνεπής σε αυτούς που χρωστάει, μειώνοντας δραστικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top