Το ΜΝΗΝΟΝΙΟ λέει ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ο Κατρούγκαλος λέει ΑΥΞΗΣΕΙΣ- Τι θα πάθουμε τελικά;

Εργατολόγοι αναλύουν το νέο ασφαλιστικό στο Star

Το ΜΝΗΝΟΝΙΟ λέει ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ο Κατρούγκαλος λέει ΑΥΞΗΣΕΙΣ- Τι θα πάθουμε τελικά;

​Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που προβλέπεται στο μνημόνιο θα γίνει σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο χωρίς να θιγεί κανείς και σε κάποιες περιπτώσεις με αυξήσεις αποδοχών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ...

Η κυβέρνηση έχει υπογράψει ότι θα κόψει 1,8 δισ ευρώ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος όμως είπε ότι δε θα κοπεί καμία κύρια σύνταξη, αλλά και ότι το 80% των επόμενων συνταξιούχων θα έχει υψηλότερες συντάξεις σε σχέση με σήμερα.

«Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τον νέο τρόπο υπολογισμού που θα περιλαμβάνει το σύνολο του εργασιακού βίου, το πιθανότερο είναι το 80% των νέων συντάξεων να είναι μειωμένες» δήλωσε στο Star, ο εργατολόγος Διονύσης Ρίζος.

Για παράδειγμα: δημόσιος υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη και συντάξιμες αποδοχές 1.400 ευρώ με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα λάμβανε 1.021 ευρώ καθαρά. Με τον νέο ασφαλιστικό θα λάβει 836 ευρώ!

Όσον αφορά στις επικουρικές: σύμφωνα με τον υπουργό θα θιγεί λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων και το έλλειμμα θα καλυφθεί από αποθεματικά και αύξηση εισφορών 1 με 1,5%.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δανειστές αρνούνται την αύξηση εισφορών, ενώ ακόμα και αν τη δέχονταν, το μέτρο θα απέδιδε 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ, όταν το έλλειμμα του ταμείου φτάνει τα 700 εκ.ευρώ.

«Οι επικουρικές για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ θα πρέπει να μειωθούν 30% με 35% και να αφορούν όσους λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 170 ευρώ», εξήγησε ο κ.Ρίζος.

Παρά το γεγονός ότι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στους δρόμους, ο υπουργός υποστηρίζει ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα πληρώνει χαμηλότερες εισφορές. Ακόμα όμως κι αν αυτό γίνει, θα δημιουργήσει άλλο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ.Ρίζο, θα προκύψει και κενό στη χρηματοδότηση των εν λόγω εισφορών που θα απαιτηθεί να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι με την εθνική σύνταξη προστατεύονται οι χαμηλές συντάξεις και η 15ετία. «Από 486 ευρώ που θα έπαιρνε κάποιος αν έφευγε σήμερα, θα λάβει ένα ποσό σύνταξης από 402 έως 430 ευρώ», εξήγησε ο κ.Ρίζος.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top