Κόκκινα δάνεια:Ποιος θα πονέσει τελικά; Δανειολήπτες ή funds; Σκληρή διαπραγμάτευση

Διαφωνίες στο Χίλτον

Προβληματισμό και γκρίνια προκαλεί η πορεία της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης–Θεσμών για τα "κόκκινα δάνεια", με 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να κινδυνεύουν να δουν το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί.

Το θέμα των "κόκκινων δανείων" συζήτησαν την Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των δανειστών στο Χίλτον .

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του Star Μαρία Παππά στο κεντρικό δελτίο του σταθμού με την Μάρα Ζαχαρέα, η κυβέρνηση κάνει σφυγμομετρήσεις για το πώς θα αποδεχτεί η κοινή γνώμη την πώληση των "κόκκινων δανείων" σε ξένα funds, ειδικά των στεγαστικών και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι "πρέπει να εξαιρεθούν τα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, αρκεί η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ".

Παράγοντες ωστόσο της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως "το 70% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία".

Με αυτά τα δεδομένα, οι δανειστές δύσκολα θα αποδέχονταν την ελληνική πρόταση.
Παρά��ληλα προκύπτει ακόμη ένα "αγκάθι" στην διαπραγμάτευση των "κόκκινων δανείων". Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο μεταβίβασης εάν ένα ακίνητο περάσει από τον ιδιοκτήτη στο ξένο fund;

Τα funds από την πλευρά τους πιέζουν να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρο μεταβίβασης.

Κύκλοι της κυβέρνησης λένε ότι κάτι τέτοιο θα τίναζε τα προϋπολογισμένα από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο μεταβίβασης έσοδα στον αέρα, ενώ τραπεζικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι αν δεν δοθεί ικανοποιητική λύση, τα ξένα funds δύσκολα θα δείξουν το ενδιαφέρον που προσδοκάται.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top