Προβόπουλος: «Όποιος λέει ότι δεν γνώριζε είναι τουλάχιστον αφελής»

«Όλοι γνώριζαν την έκθεση που είχε συντάξει το ΔΝΤ το 2009»

Προβόπουλος: «Όποιος λέει ότι δεν γνώριζε είναι τουλάχιστον αφελής»

​«Όποιος λέει ότι δεν γνώριζε είναι τουλάχιστον αφελής», τόνισε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού χρέους που συντάχθηκε το 2009.

Επανέλαβε μάλιστα ότι όλοι, πολιτικοί και διεθνής κοινότητα γνώριζαν για την έκθεση που είχε συντάξει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, Μπομπ Τράα και προέβλεπε ότι το ελληνικό χρέος θα άγγιζε το 800% του ΑΕΠ έως το 2060.

«Υπήρχε ένα ποσοστό γύρω στο 80% το οποίο ήταν οι ακάλυπτες υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Στην ουσία επιεικώς, το “ταμείο ήταν μείον”. Ποιος δεν ήξερε ότι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας ήταν το ασφαλιστικό;», αναρωτήθηκε ο κ. Προβόπουλος.

Σε ερώτηση μάλιστα εάν ζήτησε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να μη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία αυτά, απάντησε:

«Δεν είναι ακριβές ότι ζήτησα από τον Μπομπ να μην δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, αλλά του ζήτησα να κάνει σωστή χρήση τους. Λόγω των δυσμενών συνθηκών που είχαν τα spreads, αν έβγαινε η προοπτική του 800% την άλλη μέρα, θα κατέρρεε η χώρα».

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος επέκρινε τα τρία προγράμματα βοήθειας που πήρε η χώρα, διευκρινίζοντας πως «η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να προέλθει κατά 2/3 από περικοπές δαπανών και κατά 1/3 από το φορολογικό, δηλαδή τη φοροδιαφυγή».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top