Ετοιμάζουν ΤΣΕΚΟΥΡΙ στα εφάπαξ! Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Βόμβα από το υπουργείο Εργασίας για να λειάνει τις μειώσεις στις επικουρικές

Ετοιμάζουν ΤΣΕΚΟΥΡΙ στα εφάπαξ! Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι

​Γερό τσεκούρι στα εφάπαξ ετοιμάζει η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό, ώστε να μειώσει τους… κραδασμούς από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ψαλίδι θα φτάνει μεσοσταθμικά στο 10% για το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και διαπραγματεύεται με τους θεσμούς εισάγει νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος θα ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους, αλλά και όλες τις εκκρεμείς σήμερα αιτήσεις που φτάνουν τις 62.000 στα 37 ταμεία και κλάδους Πρόνοιας.

Χαμένοι είναι όσοι αποχώρησαν 1/9/2013, καθώς αναζητείται εδώ και πολλούς μήνες ο κατάλληλος τρόπος υπολογισμού. Μάλιστα με την τελική διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μειώσεις στα εφάπαξ να είναι ακόμα μεγαλύτερες από το 10%.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει τις τελικές προτάσεις της στους θεσμούς και σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για τα εφάπαξ προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος πατάει πάνω στον τύπο που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για τους νέους ασφαλισμένους, όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993.

Με βάση μάλιστα το προσχέδιο που είχε εμφανίσει το υπουργείο Εργασίας τον Ιανουάριο, προέβλεπε την εξίσωση παλαιών και νέων ασφαλισμένων βάσει του εξής τύπου:

1. Για τα χρόνια ως 31/12/2013 το εφάπαξ υπολογίζεται ως γινόμενο του 70% των αποδοχών επί τα έτη ασφάλισης. Οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (μαζί με τα δώρα και το επίδομα αδείας).
2. Για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά το εφάπαξ υπολογίζεται βάσει των εισφορών του κάθε εργαζόμενου. Πλέον όλα δείχνουν ότι ο συντελεστής θα μειωθεί κοντά στο 67% με 68% από 70% κάτι που σημαίνει μίνιμουμ μείωση 3-4%. Η μέση μείωση ωστόσο υπολογίζεται στο 10%.

Μεγάλοι χαμένοι στο Δημόσιο θα είναι όσοι φεύγουν με πολλά χρόνια και με υψηλές εισφορές.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 35 έτη ασφάλισης που έφυγε μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 χάνει τουλάχιστον 4.000 ευρώ από το προσδοκώμενο εφάπαξ του σε σύγκριση με συνάδελφό του με την ίδια ασφαλιστική ταυτότητα που έφυγε τον Αύγουστο του 2013.

Σημαντικές απώλειες αναμένονται από το νέο τρόπο υπολογισμού και στους υπαλλήλους της ΔΕΗ, για τους οποίους το ψαλίδι στο εφάπαξ εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 15 – 20%, αλλά και σε ασφαλισμένους σε ταμεία όπως το ΤΑΔΚΥ, όπου το εφάπαξ υπολογίζεται βάσει της επικουρικής σύνταξης.

Τέλος, μεγάλες θα είναι οι απώλειες και στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά για όσους δικαιούνται υψηλά εφάπαξ, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι λιμενεργάτες, οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα, κ.α, για τους οποίους η μείωση υπολογίζεται κοντά στο 10% - 15%.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top