Βόμβα Στουρνάρα:Πρέπει να κοπούν οι συντάξεις – Οι νέες γενιές την «πληρώνουν» για τους παλιούς

Κάνει λόγο για «σύννεφα που έχουν μαζευτεί διεθνώς» - Άγνοια για τα capital controls: Δεν ξέρω πότε θα αρθούν

Βόμβα Στουρνάρα:Πρέπει να κοπούν οι συντάξεις – Οι νέες γενιές την «πληρώνουν» για τους παλιούς

«Βόμβα» για νέες περικοπές σε συντάξεις και σε εφάπαξ έριξε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας μιλώντας για το ασφαλιστικό, «η αύξηση της εισφοράς είναι χειρότερη από τη μείωση της δαπάνης γιατί όλες οι μελέτες διεθνώς δείχνουν ότι οι πολλαπλασιαστές λειτουργούν με μεγαλύτερες αποδόσεις όταν μειώνεται η δαπάνη και όχι όταν αυτό προκύπτει από αύξηση φόρων και εισφορών»!

Τι σημαίνει αυτό; Μα, φυσικά, περικοπές συντάξεων, με τον κ. Στουρνάρα να επισημαίνει ότι η Ελλάδα πληρώνει τις μεγαλύτερες σε ποσοστό δαπάνες σε συντάξεις από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και να δηλώνει με νό��μα πως στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενεών!

«Η Ελλάδα πληρώνει τις μεγαλύτερες σε ποσοστό δαπάνες σε συντάξεις από όλες τις χώρες του ΟΑΣΑ. Πρέπει να κοιτάξουμε και να βάλουμε σε αυτές τις δαπάνες προτεραιότητες για τα ποσά της πρώτης και δεύτερης σύνταξης, των επικουρικών και των εφάπαξ. Υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενιών. Η μεγάλη δαπάνη συντάξεων έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή δυνατότητα για παροχές των νεώτερων ηλικιών, για τον άνεργο και την επιμόρφωσή τους, την στήριξή τους. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπολογίσουμε τα μέτρα που χάνονται για τις νεότερες γενιές» είπε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να υπολογίσουμε να υπάρχει το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας».

Ο κεντρικός τραπεζίτης άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «δεν είναι λογικό να ψήφισαν τη συμφωνία και να μην ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα μέτρα», ενώ υποστήριξε πως η «ελεύθερη πτώση» του Χρηματιστηρίου δεν τον ανησυχεί καθώς -όπως είπε- «εμάς μας ενδιαφέρουν τα κεφάλαια των τραπεζών, όχι οι χρηματιστηριακές αποδόσεις των τραπεζών, και αυτά δεν επηρεάζονται από την πτώση των τιμών των μετοχών».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό κάνοντας λόγο για «το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ», προειδοποιώντας πως εάν υπάρξει έξοδος από τη συνθήκη Σένγκεν «οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι βαριές».

Για τα capital controls, ο κ. Στουρνάρας εξομολογήθηκε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνει η άρση τους, συνδέοντας κάτι τέτοιο με την επιστροφή των καταθέσεων και το πόσο γρήγορα θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Μάλιστα, για να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα με τις εκροές καταθέσεων, τόνισε πως το α’ εξάμηνο του 2015 οι εκροές ήταν ίσες με το 40% των συνολικών εκροών από το 2009 έως σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να κλείσει σύντομα για να μην βρεθούμε και πάλι σε δύσκολη θέση, όπως το καλοκαίρι, ενώ για τα κόκκινα δάνεια υπογράμμισε πως θα είναι έτοιμοι οι όροι εντός του Φεβρουαρίου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top