Αποστόλου: «Το φορολογικό των αγροτών δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς»

Έδωσε διευκρινήσεις για τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

​Τη διαβεβαίωση ότι το φορολογικό των αγροτών δεν είναι αυτή την ώρα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, μετά από την πολύωρη «ομηρία» του στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Σε δελτίο Τύπου μάλιστα αναφέρει:

«Αν δούμε τις ρυθμίσεις που υπήρχαν για το φορολογικό των αγροτών το 2013, οι οποίες αποτυπώθηκαν το 2014, θα διαπιστώσουμε ότι οι αγρότες πλήρωσαν ως φόρο εισοδήματος 411 εκατομμύρια ευρώ. Η ρύθμιση του 2013 μετέτρεπε την αγροτική εκμετάλλευση σε επαγγελματική δραστηριότητα και ο σχετικός νόμος προέβλεπε φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ όλων των εισοδημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τις ετήσιες ενισχύσεις του χώρου. Αυτό σημαίνει ότι αν αυτό εφαρμοζόταν για το εισόδημα του 2014 που πληρώνεται το 2015, οι αγρότες θα πλήρωναν περισσότερα από 550 - 560 εκατομμύρια ευρώ φόρο».

Ο κ. Αποστόλου, σημειώνει ακόμα πως η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να αμβλύνει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής απάλλαξε από τη φορολογητέα ύλη των αγροτών με ρύθμιση του Ιουνίου 2015, κοινοτικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα αντί για 560 εκατ. που θα κατέβαλαν οι αγρότες ως φόρο εισοδήματος για το 2015, να πληρώσουν τελικά 183 εκατ. και 30 – 40 εκατ. επιπλέον που ήταν οι προκαταβολές.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παραδέχθηκε πως θα έχει επώδυνες επιπτώσεις για τον κλάδο, αλλά επεσήμανε πως «ενώ όλο το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα όπως έχει καταντήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προβλέπει το 50% των συντάξεων να καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις του ΟΓΑ το αντίστοιχο ποσό που πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο 85%. Αυτό που η συμφωνία επιτάσσει είναι να γίνει εναρμόνιση με αυτό που συμβαίνει στους άλλους επαγγελματίες».

Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ακόμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη παρέμβαση του υπουργείου ώστε το ποσοστό αύξησης των εισφορών από το 7% στο 20% να εφαρμοστεί σταδιακά σε τέσσερα χρόνια και ταυτόχρονα να υπολογιστεί με βάση το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, που σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 60%.

«Καλούμε τους αγρότες να καταλάβουν ότι θα πρέπει να οργανωθούν σε επιχειρηματική βάση. Αν οι αγρότες τηρώντας βιβλία εσόδων - εξόδων σήμερα στο σύνολό τους, εμφανίσουν όλα τα κοστολόγια που επιβαρύνουν την αγροτική δραστηριότητα, τότε μπορεί να φθάσουμε σε σημείο να μην υπάρχει φορολογητέα ύλη. Σήμερα, δηλώνεται κατά μέσο όρο 1,3 δισ. καθαρό εισόδημα στους αγρότες, ενώ αυτό που δηλώνεται ως ακαθάριστο είναι γύρω στα 4,3 ή 4,4 δισ. ευρώ. Βεβαίως, η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ, αλλά αυτό μπορεί να αφορά και ετεροεπαγγελματίες και τις ατομικές τους ανάγκες», τονίζει ο υπουργός.

Επίσης υπογράμμισε πως για πρώτη φορά φέτος, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν η χώρα έκανε κατανομές δικαιωμάτων άνω των 2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει δημοσιονομική διόρθωση.

Ανακοίνωσε τέλος, ότι σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, μέσα στις επόμενες μέρες θα προωθηθεί ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία όσοι γεωργοί έχουν να λαμβάνουν μέχρι 5.000 ευρώ ποσού ενίσχυσης από τα κοινοτικά ταμεία, θα παρακρατείται έναντι των οφειλών τους στην εφορία το 10% του συνολικού ποσού, από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ θα παρακρατείται το 20% και όσοι έχουν να λαμβάνουν πάνω από 10.000 ευρώ από ενισχύσεις, θα τους παρακρατείται το 50%. Με αυτόν τον τρόπο οι αγρότες θα αποκτήσουν πρόσβαση στην λήψη φορολογικής ενημερότητας, αλλά και θα ανακτήσουν μέρος της ρευστότητας τους για τις προσωπικές τους δαπάνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top