Ντράγκι: Μόνο με αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος η αγορά ελληνικών ομολόγων

Απάντηση σε ερώτηση των ευρωβουλευτών: Παπαδημούλη και Κούλογλου

Ντράγκι: Μόνο με αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος η αγορά ελληνικών ομολόγων

​Τρεις όρους θέτει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και Στέλιου Κούλογλου, ο Ντράγκι θέτει τις εξής προϋποθέσεις:

-Την επαναφορά της «εξαίρεσης» (weiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

-Tην εκάστοτε αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.

-Τα όρια αγορών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Τα συγκεκριμένα όρια καθορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο λαμβάνει υπόψη ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων και τη λειτουργία της αγοράς.

Σχετικά με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ο Ντράγκι διαβεβαιώνει ότι «το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους την πραγματική οικονομία και ως εκ τούτου συμβάλλουν στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στις εξελίξεις στη ρευστότητα κεντρικής τράπεζας που έχει χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2014».

Πάνω από όλα για τον Ντράγκι είναι το τρίτο μνημόνιο, το οποίο όπως λέει, πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. «Η προσήλωση στο νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και η ανάληψη της κυριότητάς του αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών της αγοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επομένως για τη δημιουργία θετικών επιδράσεων στις συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομίας», λέει χαρακτηριστικά.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top