Κάντε χώρο στα ντουλάπια για τις αποδείξεις! Θα κρατάμε μέχρι και έξι χρόνια πίσω

Επίθεση σε ΜΜΕ από το ΥΠΟΙΚ: Σύγχυση και παραπληροφόρηση από ορισμένα δημοσιεύματα

Κάντε χώρο στα ντουλάπια και τα κομοδίνα για τις αποδείξεις!

Σε διευκρινήσεις του για το θέμα, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016 και βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

Κάνοντας λόγο για ορισμένα δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει:

1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ.), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.

2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.

3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Καταλήγοντας, το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως το ίδιο ενημερώνει τους πολίτες και «κάθε άλλη “αναφορά”, “διαρροή” κλπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top