«Γδέρνει» το νέο ασφαλιστικό όσους αμείβονται με μπλοκάκι - Αυξήσεις ΣΟΚ στις εισφορές!

Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1.000.000 ασφαλισμένους

​Μεγάλο ΣΟΚ θα πάθουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αμείβονται με «μπλοκάκια» αν ψηφιστεί η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Αν ισχύσουν όσα προβλέπονται και δεν υπάρξουν ��ελτιώσεις του νόμου, τότε οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα αυξηθούν δραματικά και θα καθορίζονται ανάλογα με... το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία.

Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1.000.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι θα πληρώνουν από 158 έως 1.582 ευρώ το μήνα. Και αυτό γ��ατί από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε το πρώην ΤΕΒΕ –από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους- και θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα fpress.gr, οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για την επικούριση για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο. Για να προστατέψει τα έσοδά του Ταμείου, το νομοσχέδιο θέτει κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ. Δηλαδή ακόμη και οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες, το όφελος που θα έχουν δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα και αυτό θα προκύψει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους είναι μικρότερο από 800 ευρώ τον μήνα.

Δηλαδή, η αλλαγή ευνοεί, -έστω γι’ αυτά τα 50 ευρώ- μόνο τους επαγγελματίες με καθαρά κέρδη (πραγματικά ή προϊόν φοροδιαφυγής) κάτω από 9600 ευρώ ετησίως. Από την άλλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα (μεταξύ αυτών και τους πιο ειλικρινείς των φορολογουμένων), η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top