Φτιάχνουν ΚΕΠ για δανειολήπτες-Κακά μαντάτα για τα «κόκκινα δάνεια» μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ως το τέλος Ιανουαρίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος-Δηλώσεις Σταθάκη

Φτιάχνουν ΚΕΠ για δανειολήπτες-Κακά μαντάτα για τα «κόκκινα δάνεια» μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Την δημιουργία 30 Κέντρων Πληροφόρησης για την σωστή ενημέρωση των δανειοληπτών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας κ.Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό στο "Κόκκινο 105,5".

Θα πρόκειται ουσιαστικά για Κέντρα Πληροφόρησης που θα συστηματοποιήσουν τα νέα εργαλεία που θα παρέχει το Δημόσιο για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας, έτσι ώστε και οι δανειολήπτες να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής, εξήγησε ο υπουργός.

Ωστόσο, ο υπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος για τα επιχειρηματικά δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και ιδιαίτερα σε αυτά που εμπλέκεται πρώτη κατοικία. Ο λόγος είναι η απολύτως διακριτή φύση των δύο Δικαίων, καθώς αντιμετωπίζονται με το Εμπορικό Δίκαιο. Επίκειται διαπραγμάτευση, αλλά είναι πολύ δύσκολο νομικά το θέμα, να συνδυάζεται εμπορική δραστηριότητα και υπερχρεωμένο νοικοκυριό, τόνισε ο υπουργός, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να απομειωθούν τα «κόκκινα δάνεια» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς είναι και για τις τράπεζες μεγάλο πρόβλημα. Θα επιδιωχθεί να εντοπιστούν επιμέρους ομάδες, με ανάγκη υψηλότατου δείκτη προστασίας, αλλά και τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα.

Ο κ.Σταθάκης τόνισε ότι μετά την θωράκιση των νοικοκυριών στη χαμηλότερη εισοδηματική ομάδα των 20.000 ευρώ ετησίως, με συμμετοχή του κράτους, σειρά παίρνει η επόμενη -και μεγαλύτερη πληθυσμιακά- ομάδα των 20.000 ως 35.000 ευρώ. Σε αυ��ή την περίπτωση το κράτος δεν συμμετέχει στο κόστος, αλλά παρέχει... εργαλεία στον δανειολήπτη, προκειμένου να βελτιώσει τη θέση του έναντι των τραπεζών και τελικά ο δανειολήπτης να πληρώσει την οφειλή του με βάση την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου και τις δυνατότητες που του παρέχει το εισόδημά του. Παράλληλα, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του δικαστικού συστήματος από τον τεράστιο όγκο υποθέσεων με ενίσχυση της εξωδικαστικής και προδικαστικής επίλυσης των υποθέσεων.

Τα εργαλεία αυτά, εκτός από τα ΚΕΠ που προαναφέραμε είναι:

-ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, που αναγνωρίζει ότι υφίσταται για τον δανειολήπτη ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και την υποχρέωση του ιδρύματος να αναπροσαρμόσει την οφειλή.
ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής τεκμηρίωσης της δυνατότητας αποπληρωμής, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει ακόμη και ο ίδιος ο δανειολήπτης ή το δικαστήριο, προκειμένου η οφειλή να αναπροσαρμόζεται από δικαστή, που θα λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη την θέση της Αρχής.

Εξάλλου, ο κ.Σταθάκης αναφερόμενος στην πιθανότητα να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων και να επηρεαστεί η στόχευση της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «αν χρειαστεί παρέμβαση, θα κάνουμε», σημείωσε ωστόσο ότι με το υφιστάμενο όριο των 200.000 ευρώ η προστασία φτάνει το 85%-90% των δανειοληπτών, οπότε δεν είναι αυτό το σημαντικό κριτήριο, αλλά το εισοδηματικό.

Τέλος, ο κ.Σταθάκης περιέγραψε και τις βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς τώρα το νομοσχέδιο είναι στην φάση της νομικής παρασκευής. Όπως είπε ο υπουργός, ο νέος νόμος θα είναι απλός, με επαρκείς πόρους, θα δίνει έμφαση σε κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα (όπως οι ειδικές κατηγορίες τουρισμού, η υψηλή τεχνολογία κτλ), θα παρέχει όλα τα κίνητρα - πέραν της «κλασικής» χρηματοδότης μέσω επιδοτήσεων- καθώς θα δίνει δυνατότητα δανειοδότησης από χρηματοδοτικά εργαλεία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα εστιάζει στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις από το εξωτερικό, με δημιουργία σταθερού (όχι μειωμένου) φορολογικού καθεστώτος για επτά χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της απόσβεσης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top