48ωρο «θηλιά» για τους φορολογούμενους

Την ίδια ώρα που το Δημόσιο δεν πληρώνει τα 5,8 δις που χρωστάει σε ιδιώτες…

48ωρο «θηλιά» για τους φορολογούμενους
Νέα έκρηξη στα ληξιπρόθεσμα χρέη καταγράφηκε τον Νοέμβριο, καθώς οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που σχεδόν ένα 48ωρο πριν το τέλος του χρόνου τρέχουν στις εφορίες για να τακτοποιήσουν όπως μπορούν τις οφειλές τους.

Πώς θα βγει ο πρώτος μήνας του νέου έτους σκέφτονται ήδη εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, αφού ήδη μεγάλο μέρος του εισοδήματος έχει πάει σε φόρους.

«Εγώ παίρνω 950 ευρώ με τα ταμεία που έπρεπε να παίρνω 1300 και από αυτά πληρώνω 300 δάνειο και άλλα 300 περίπου εφορία άραγε σε μένα τι θα μείνει να περάσω;» αναρωτιέται πολίτης που μίλησε στο Star.

Οι φορολογούμενοι είναι αντιμέτωποι τις επόμενες δύο ημέρες με την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, την δόση των προηγούμενων οφειλών που έχουν ρυθμίσει, ενώ αγρότες και επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν και προκαταβολή φόρου.

«Αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές που δημιουργούνται από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά εντός μηνός από τη λήξη προθεσμίας από τη δόσης αυτής, υπάρχει μεγάλος φόβος να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων», δηλώνει στο Star ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Μόνο το Νοέμβριο οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,45 δισ. ευρώ. Από την αρχή του έτους τα "φέσια" φτάνουν στα 11,83 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι οφειλές των προηγούμενων ετών το ποσό φθάνει στα αστρονομικά επίπεδα των 83,6 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα καθώς το κράτος επ��σης δεν πληρώνει 5,8 δισ. ευρώ που χρωστάει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα!

Οι υπόχρεοι πόθεν έσχες πρέπει να το καταθέσουν μέχρι την Πέμπτη ενώ ανοιχτή είναι και η εφαρμογή Ε9 για διορθώσεις.

O ΣΕΒ στο πακέτο προτάσεων που έστειλε στην κυβέρνηση για προσέλκυση επενδύσεων σημειώνει πως απαιτούνται επενδύσεις 100 δισ.ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2022 για να πάρει και πάλι μπρος η οικονομία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top