ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Δείτε πόσο θα σας πάει η γαλοπούλα κι ο κουραμπιές

Τι έδειξε έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Δείτε πόσο θα σας πάει η γαλοπούλα κι ο κουραμπιές

​Οριακά ακριβότερο κατά 1,82% σε σχέση με πέρσι θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με τον δειγματολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ κατά την περίοδο 16 – 21 Δεκεμβρίου 2015.

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΙΝΕΥ φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 147,39 ευρώ, έναντι 144,76 ευρώ που κόστισε πέρσι και 147,75 το 2013, την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η μικρή αύξηση των 2,63 ευρώ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ των γλυκισμάτων από το 13% στο 23%, ενώ οι τιμές των κρεατικών παρουσίασαν αρνητική ετήσια μεταβολή, της τάξεως του 2,22%.

Αναλυτικά στην κατηγορία των κρεατικών, τη μεγαλύτερη μεταβολή στην τιμή του παρουσιάζει το αρνί, το οποίο θα το βρείτε στα 6,2 ευρώ το κιλό, ενώ πιο φθηνή θα είναι και η γαλοπούλα με την τιμή να κυμαίνεται στα 3,20 ευρώ το κιλό. Αντίθετα αυξημένη κατά 2,70% είναι η τιμή του χοιρινού, στα 3,80 ευρώ το κιλό.

pin1_4.jpg

Ανάμεικτη είναι από την άλλη η τάση που παρατηρείται στα προϊόντα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, μειωμένες είναι οι τιμές σε αναψυκτικά, μπύρες, αλλά και στη φέτα, ενώ αντίθετα αύξηση καταγράφουν οι τιμές των κρασιών και του ελαιόλαδου.

Όσον αφορά στις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών, οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικά οι ντομάτες πωλούνται 1,25 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια 0,42 ευρώ το τεμάχιο και το λάχανο 0,36 ευρώ το κιλό. Αντίθετα τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφου οι πατάτες (18,52%) οι οποίες πωλούνται 0,64 ευρώ το κιλό.

Στα γλυκίσματα τώρα η σημαντικότερη παράμετρος για την μικρή αύξηση στην τιμή τους είναι η αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23%.

glsm.jpg

Έτσι τα μελομακάρονα θα τα βρείτε στα 14,90 ευρώ το κιλό από τα ζαχαροπλαστεία, ενώ οι κουραμπιέδες πωλούνται στα 15,40 ευρώ το κιλό από τα ζαχαροπλαστεία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top