Χιλιάδες φορολογούμενοι έχασαν τις 100 δόσεις χωρίς να φταίνε και κινδυνεύουν με κατασχέσεις!

Τι επιλογές έχουν για να προστατευτούν από το Taxisnet

Χιλιάδες φορολογούμενοι έχασαν τις 100 δόσεις χωρίς να φταίνε και κινδυνεύουν με κατασχέσεις!
Χιλιάδες φορολογούμενοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και μάλιστα χωρίς η ευθύνη να είναι απόλυτα δική τους.
Μάλιστα, προοπτική να επανέλθουν στη ρύθμιση προς το παρόν δεν υπάρχει και έτσι η οφειλή τους προς την εφορία έχει τυπικά καταστεί στο σύνολό της ληξιπρόθεσμη και απαιτητή εγείροντας έτσι τον κίνδυνο να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Η αρχή έγινε με τα capital control
Το πρόβλημα ξεκίνησε με την επιβολή των capital control, στα τέλη Ιουνίου. Πολλοί φορολογούμενοι που είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους με τις 100 δόσεις είχαν δώσει πάγια εντολή στην τράπεζά τους για να πληρώνεται η δόση της ρύθμισης. Με την επιβολή των capital control και το λουκέτο στις τράπεζες οι πάγιες εντολές πληρωμής της δόσης δεν εκτελέστηκαν. Ωστόσο, δόθηκε παράταση στην πληρωμή όλων των φορολογικών οφειλών με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις για όσους δεν πλήρωσαν τη δόση.
Η περίοδος της αβεβαιότητας για το πώς και πότε θα λειτουργήσουν οι τράπεζες συνεχίστηκε για τουλάχιστον άλλους δυο μήνες με το θέμα των δόσεων της ρύθμισης να αποτελεί ένα πρόβλημα τόσο για τις τράπ��ζες όσο και για τους φορολογούμενους. Στην πράξη, πολλοί φορολογούμενοι είχαν αφήσει απλήρωτη μια δόση της ρύθμισης λόγω των capital control και στη συνέχεια με μια καθυστέρηση έστω και μιας ημέρες σε μια ακόμη δόση βρέθηκαν να έχουν αποβληθεί από τη ρύθμιση.
Αυτό έγινε διότι ο νόμος για τις 100 δόσεις όριζε ότι η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει δυο δόσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο της ρύθμισης. Μάλιστα, για πολλούς η απώλεια της ρύθμισης ήταν ουσιαστικά αναπόφευκτη διότι με τα capital control η ρευστότητα των νοικοκυριών μειώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για να καλύψουν έγκαιρα όλες τις υποχρεώσεις τους.
Τι σκέφτονται στο υπουργείο Εργασίας
Αν και στο υπουργείο Εργασίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στις 100 δόσεις για όσους είχαν ρυθμίσει οφειλές προς τα ταμεία και έχασαν τη ρύθμιση, στο υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική κινητοποίηση.
Στο δια ταύτα, οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των δόσεων έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των έως 12 ή -σε περιπτώσεις έκτακτων φορολογιών- των έως 24 δόσειωνμε σχετική αίτηση στο Taxisnet.
Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να προστατευθούν από κατά Taxisnet. Στον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό ισχύει ακατάσχετο όριο έως 1.250 ευρώ ενώ το ακατάσχετο όριο από μισθό ή σύνταξη είναι 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και από τα 1.500 ευρώ και πάνω το 100%.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top