ΑΥΤΑ είναι τα σπίτια που κινδυνεύουν από το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Εκατοντάδες Έλληνες μπορεί να χάσουν τις επιχειρήσεις τους

ΑΥΤΑ είναι τα σπίτια που κινδυνεύουν από το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

​Ο κύβος ερρίφθη. Σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την πώληση των κόκκινων δανείων. Στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές η κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση δυο μηνών για να μην πωληθούν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Στο νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη περιλαμβάνει την πλήρη απελευθέρωση για πώληση από τις τράπεζες σε funds, δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, που δεν ε��υπηρετούνται.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει πως μια επιχείρηση θεωρείται μεγάλη όταν έχει πάνω από 250 εργαζόμενους και 50 εκατομμύρια τζίρο. Έτσι εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να περάσουν σε άλλα χέρια.

Στην πρώτη φάση τα funds δεν θα αγοράζουν:

-τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

-τα καταναλωτικά,

-τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας.

Θα μπορούν όμως να πωληθούν στα ξένα funds δάνεια που έχουν δοθεί για εξοχικά ή δεύτερες κατοικίες. Η συμφωνηθείσα πώληση των κόκκινων δανείων σε ελληνικά και ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια και μάλιστα πριν την ψήφιση των εργαλείων ρύθμισής τους, αυξάνει την πίεση και την αγωνία σε χιλιάδες δανειολήπτες και επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια.

Μετά τα μέσα Φεβρουαρίου που θα επανεξεταστεί το θέμα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, δεν αποκλείεται να ανοίξει η πόρτα και για την πώληση κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας αν δεν προστατεύονται από το Νόμο Κατσέλη.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πως την αδειοδότηση των εταιρειών που θα αγοράζουν ή θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια θα δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στελέχη της κυβέρνησης και τις τράπεζας της Ελλάδος διαβεβαιώνουν πως οι νέες εταιρίες θα υπάγονται στο εθνικό δίκαιο και θα εφαρμόζεται και σε αυτές τις εταιρείες ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών. Δηλαδή δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που κάνουν οι τράπεζες.

Το κυπριακό μοντέλο κόκκινων δανείων θα λειτουργεί ως μπούσουλας για την ελληνική αγορά. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξασφάλισε να τεθεί όριο στο 1 εκατ. ευρώ ανεξόφλητου δανείου ώστε να μην βγαίνουν στο σφυρί δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών, όπως γίνεται στην Κύπρο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top