Η Ελλάδα πρωτοτυπεί και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση!

Επιτροπή σοφών με 11 νομικούς και μόλις 1 οικονομολόγο

Η Ελλάδα πρωτοτυπεί και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση!

​Η Ελλάδα πρωτοτυπεί και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Την ώρα που στη βόρεια Ευρώπη οι επιτροπές μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος συγκροτούνται μόνο από οικονομολόγους, όμως στην Ελλάδα η αδυναμία να βρεθεί μία λύση στο ασφαλιστικό οδήγησε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου σε μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χωρίς στοιχεία, χωρίς τεχνική επεξεργασία και χωρίς κυβερνητική πρόταση.

Το φθινόπωρο ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος συγκροτεί μια επιτροπή στην οποία σε αντίθεση με τη Νορβηγία συμμετέχουν μόνο νομικοί και ένας οικονομολόγος. Η λεγόμενη επιτροπή σοφών προτείνει ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Ο Μπούρλος και ο Κοντιάδης ήταν μέλη της επιτροπής και από την αρχή γνώριζαν ότι έπρεπε να κινηθούν με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

«Οπωσδήποτε το γεγονός ότι υπήρχε ένα τρίτο μνημόνιο με σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και οριοθετημένες αν θέλετε και χρονικά σε σχέση με την πορεία του ασφαλιστικού ήταν κάτι το οποίο έπαιξε ρόλο στις προτάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρλος.

«Το δεύτερο ήταν οι συνταγματικές δεσμεύσεις. Και για αυτό είχαμε και μεγάλη συμμετοχή από νομικούς στην επιτροπή και δικαστές και το 3ο ήταν το γεγονός ότι πράγματι υπό τις παρούσες δημοσιονομικές και δημογραφικές συνθήκες τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα» τόνισε ο κ. Κοντιάδης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top