Το πλαστικό χρήμα «τρώει» τα μετρητά

Καταλύτης τα capital controls για την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς

H επιβολή των capital controls εξαφάνισε τα μετρητά και... εμφάνισε -ως διά μαγείας- στ��ν καθημερινότητα, σχεδόν, των Ελλήνων - το πλαστικό χρήμα. Τα ποσοστά χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, από 45%-55%, που βρίσκονταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, έφτασαν στο 62% και 38% αντίστοιχα, από τον Ιούλιο και μετά, ενώ και ο τζίρος μέσω των τερματικών POS εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 80%.

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση, ήταν τα Super market και τα βενζινάδικα και επίσης τα εστιατόρια. Στο χώρο της εστίασης όπως και στα πρατήρια καυσίμων η μεταβολή του αριθμού των συναλλαγών με κάρτες, το διάστημα Ιουλίου-Νοεμβρίου, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, έφτασε το +200%!

Ανασταλτικός παράγοντας, πάντως, για τις μικρότερες επιχειρήσεις στη χρήση του πλαστικού χρήματος, παραμένει το κόστος των προμηθειών στο τραπεζικό σύστημα, που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στο 1,8%. Η εφαρμογή , όμως , του κανονισμού της ΕΕ, που ορίζει χαμηλότερες προμήθειες, αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τραπεζικών χρεώσεων έως 30%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top