Έρχεται «Αρμαγεδδών» στην κοινωνική ασφάλιση

Επιμένει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών η κυβέρνηση παρότι διαφωνεί η τρόικα

Έρχεται «Αρμαγεδδών» στην κοινωνική ασφάλιση
Η Κομισιόν δηλώνει ανοιχτά ότι δεν θέλει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών την ίδια ώρα που τα όρια συνταξιοδότησης για όλους αυξάνονται στα 62 ή 67 έτη και το μνημόνιο προβλέπει τσεκούρι στις συντάξεις έως και 40% !

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ έχει δεσμευτεί ότι εάν δεν βρει ισοδύναμα θα εφαρμόσει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

Αλλά και τα στοιχεία που έχει εγγράψει η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπουν μείωση 696 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία!

Το έλλειμμα των Οργανισμών Κοινωνικής θα εκτιναχθεί στο 1,6 δισ. ευρώ φέτος και στα 2,5 δισ. ευρώ το 2016.

Επίσης έως 215 εκατ. ευρώ θα είναι μειωμένα τα έσοδα του κουμπαρά του συνταξιοδοτικού, δηλαδή του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών.

Σε αυτό το κλίμα ένα-ένα τα Ταμεία δηλώνουν αδυναμία πληρωμής συντάξεων και παροχών, όπως δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης στην εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που όπως είπε ευθέως σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, όχι μόνο δεν έχουν προτείνει οι δανειστές, αλλά θεωρούν ότι θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας και την μαύρης εργασίας.

«Προφανώς η αύξηση των κοινωνικών εισφορών των εργοδοτικών εισφορών δε θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Αυτό είναι το θέμα. Θα είναι αντίθετο δηλαδή στην αγορά απασχόλησης» δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top