Τα πέντε «αγκάθια»: Οι απαιτήσεις των δανειστών για τις τράπεζες

Τι ζητούν για τον τρόπο διακυβέρνησης, τις μετοχές του ΤΧΣ και τη λειτουργία του Ταμείου

Ισχυρές διαφωνίες στον τρόπο διακυβέρνησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών αλλά και στη μετέπειτα τιμή πώλησης των μετοχών του ΤΧΣ έχουν η κυβέρνηση και οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αυτές τις ημέρες, υπάρχει ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ των δύο πλευρών σε σχέση με κάποια ζητήματα που εκκρεμούν με τις διαφωνίες να εντοπίζονται σε 4+1 βασικά σημεία.

Ειδικότερα:

1. Οι δανειστές θέλουν το ΤΧΣ να είναι σε θέση να πουλήσει τις μετοχές που θα έχει στις συστημικές τράπεζες μετά την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση έως και 50% κάτω της τιμής κτήσης. Η ελληνική πλευρά ζητάει οι όποιες πωλήσεις από πλευράς ΤΧΣ στο μέλλον να γίνουν με κάτω όριο την τιμή κτήσης, καθώς θεωρούν ευλόγως ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η όποια πώληση σε εξευτελιστική τιμή, αφού οι σημερινές χρηματιστηριακές τιμές είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλές. Η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξηθεί η αξία των μετοχών του ΤΧΣ και ακολούθως να «βγουν» στην αγορά.

2. Ο χρόνος μεταπώλησης σε ιδιώτες. Οι δανειστές ζητούν να οριστεί εντός της επόμενης πενταετίας. Η ελληνική πλευρά θέλει να μην υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, αλλά και να προηγείται σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν στείλει και σχετική τροπολογία προς υιοθέτηση από την ελληνική πλευρά.

3. Ο μισθός τόσο των μελών του ΤΧΣ όσο και της εποπτεύουσας εξαμελούς επιτροπής που θα αξιολογεί τη διοίκηση του ταμείου και κατ' επέκταση τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ως ανώτατο μισθολογικό όριο ορίζεται ο μισθός του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, όταν η ελληνική πρόταση ήταν να εφαρμοστεί η πολιτική άλλων φορέων, τύπου ΤΑΙΠΕΔ, ώστε οι μισθοί να είναι ακόμη χαμηλότεροι. Σύμφωνα με την Αυγή οι θεσμοί ζητούν να μην υπάρχει κανένα όριο ώστε να «βολέψουν» μισθολογικά τους «δικούς» τους, τους οποίους θα προωθήσουν τόσο στο ΤΧΣ όσο και στην εξαμελή επιτροπή (τρία μέλη θ�� προέρχονται από Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM).

4. Οι δανειστές θέλουν να υπάρξει πλήρης ασυλία των μελών του ΤΧΣ, αλλά και της εξαμελούς επιτροπής, όταν ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες αναφέρει γι' αυτά ότι «δεν έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός από περιπτώσεις δόλου ή βαριάς αμέλειας». Εξαιρεί δηλαδή τον δόλο ή τη βαριά αμέλεια όταν οι δανειστές θέλουν να μην υπάρχει οποιαδήποτε ευθύνη.

5. Οι δανειστές ζητούν να μην υπάρχουν πρώην υπουργοί και εν γένει πολιτικοί στις διοικήσεις των τραπεζών, οπότε θα πρέπει να «κοπούν» στη μετέπειτα αξιολόγηση. Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι υπάρχουν μέλη των διοικήσεων τα οποία έχουν εγκριθ��ί από τον SSM και δεν θα πρέπει να τους στερηθεί η δυνατότητα εκ νέου αξιολόγησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά το όνομα της Λούκας Κατσέλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top