«Νερό στο κρασί της» βάζει η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς

Σπυράκη: Σύμβουλος του Μαξίμου έχει σχέση με ξένα distress funds!

«Νερό στο κρασί της» βάζει η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς
«Νερό στο κρασί» της βάζει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την υποστήριξη της Γαλλίας, η οποία κατέθεσε δική της πρόταση στο Eurogroup για τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα.

Η λύση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια θα ισχύει για τα επόμενα τρία χρόνια. Προβλέπει δυνατότητα προσφυγής στον νόμο Κατσέλη με την προϋπόθεση η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 180 χιλιάδες για τον άγαμο. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. "Ταβάνι" της αντικειμενικής αξίας αναμένεται να οριστούν οι 280.000 ευρώ.

Ο πρώην γενικός γραμματέας καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, που έφτιαξε τον νόμο Κατσέλη, τόνισε ότι οι περιορισμοί στον νόμο δεν ωφελούν ούτε τους δανειολήπτες ούτε τις τράπεζες, αλλά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων: «Τα κριτήρια που συζητώνται δεν είναι κριτήρια εισόδου στην προστασία. Είναι κριτήρια αποκλεισμού από την προστασία».

Την επόμενη εβδομάδα που αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση, εκτός από τις αλλαγές στα όρια της αντικειμενικής αξίας θα μπουν και άλλα δυο κριτήρια που δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος: Το όριο οφειλών στις 200 χιλιάδες και το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη, που θα ξεκινάει από τις 20.000 ευρώ και θα φτάνει το πολύ τις 30.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά.

«Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι εφόσον έχει κάποιες οφειλές που είναι 200 χιλιάδες έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και όχι κάποιος που έχει οφειλές 220 χιλιάδες για παράδειγμα» δήλωσε στο Star o Mιχάλης Κούβαρης, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών.

Η γαλλική πρόταση προβλέπει επίσης να βγαίνει κατ' ευθείαν σε πλειστηριασμό η ακίνητη περιουσία, όποιου δανειολήπτη προσκομίσει ψευδή στοιχειά στην τράπεζα ή οποιονδήποτε άλλον φορέα, όπως funds.

Σπυράκη: Σύμβουλος του Μαξίμου έχει σχέση με ξένα distress funds

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη πως στέλεχος της κυβέρνησης έχει σχέση με ξένα funds! Η κ. Σπυράκη δήλωσε συγκεκριμένα στο Πρακτορείο 104,9:

«Σαν τα κοράκια περιμένουν τα distress fund να αγοράσουν τα ελληνικά ακίνητα στο 25% της αγοραστικής τους αξίας και η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει γιατί άνθρωποι απο distress fund ήδη έχουν παρεισφρήσει και στον κυβερνητικό μηχανισμό και δεν θα σταματήσω να λέω ότι ο κύριος Τζανακόπουλος ο οποίος παραμένει σύμβουλος της κυβέρνησης είναι συνδετικό στέλεχος distress fund».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top