Η λογική του… παραλόγου: Στην Ελλάδα της κρίσης οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές!

Φρούτα, λαχανικά και ψωμί πήραν την ανιούσα λόγω capital controls

Η λογική του… παραλόγου: Στην Ελλάδα της κρίσης οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές!
Αν δεν είναι αυτό η λογική του παραλόγου, τι είναι;
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας καταγράφονται πανευρωπαϊκά οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής!
Ειδικότερα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση στις τιμές των φρούτων καθώς εκτοξεύθηκαν κατά 10,5% και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι όπου υπάρχει αφθονία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές μειώνονταν…
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ανατιμήσεις παρατηρούνται σε προϊόντα τα οποία παρέμειναν στον συντελεστή ΦΠΑ 13%. Όπως, για παράδειγμα, στα φρέσκα λαχανικά. Οι τιμές στην Ελλάδα -από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο - κατέγραψαν αύξηση 3,5%, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου σημειώθηκε μείωση τιμών.
Ακόμη και στον άρτο… τον επιούσιον και τα δημητριακά οι τιμές τσίμπησαν κατά 3,2% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη που ανέβηκε ελάχιστα.
Τα σούπερ μάρκετ, από την πλευρά τους, απαντούν πως δεν διαπιστώνονται ανατιμήσεις τιμών σε προϊόντα και πως η μόνη αύξηση που παρατηρείται στο ράφι του σο��περ μάρκετ είναι αυτή του συντελεστή ΦΠΑ.
Τις πταίει, όμως, που οι τιμές παίρνουν την ανιούσα; Η αιτία δεν είναι άλλη από τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων που έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο και μετά.
Tα capital controls και οι απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι τιμές πολλών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. H υποχρεωτική προπληρωμή των εισαγόμενων πρώτων υλών και οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, μετακύλισαν το κόστος στους καταναλωτές.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top