Γράφει και σβήνει η κυβέρνηση το σχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια

Πονοκέφαλος τα όρια προστασίας από πλειστηριασμούς

Γράφει και σβήνει η κυβέρνηση το σχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια
Γράφει και σβήνει η κυβέρνηση την πρόταση για τα κόκκινα δάνεια. Το οικονομικό επιτελείο είχε έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους δανειστές, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να παρουσιάσει την οριστική της θέση το αργότερο εως τη Δευτέρα.

Τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκονται ακόμα στη «ζυγαριά».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μην πέσει κάτω από το 72% ο αριθμός των νοικοκυριών που θα προστατεύονται. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, γιατί όσο ανεβαίνει το όριο προστασίας προς τις 200 χιλιάδες τόσο αυξάνονται οι επισφάλειες των τραπεζών, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην ανακεφαλαιοποίηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαφορές να λύνονται πιο εύκολα μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας, ώστε να μην φτάνουν τόσες υποθέσεις στην δικαιοσύνη.

Πολλοί είναι όμως οι δανειολήπτες που τα δάνεια που πήραν τα προηγούμενα χρόνια δεν θα μπορέσουν να τα ξεπληρώσουν πλέον, ούτε σε δυο ζωές.

«Οι περιπτώσεις τον ανθρώπων είναι ζευγάρια με παιδιά τις περισσότερες φορές οι οποίοι έχουν απωλέσει τον ένα και τους δυο μισθούς οι οποίοι πλέον ανοιχτά κινδυνεύουν να χάσουν τον έναν ή και τους δυο μισθούς και δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το 30% της παλαιάς δόσης αφού δεν υπάρχουν εισοδήματα» δηλώνει ο Γιάννης Βασαριώτης, προεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών.

Βάσει των στοιχείων που έχει η Ένωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών υπάρχει ένα ποσοστό 8 με 10% που κρύβεται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου, δηλαδή έχει και δεν πληρώνει. Το υπόλοιπο 90% αδυνατεί να καταβάλει τις δόσεις που είχαν οριστεί με βάση τα προ κρίσης εισοδήματα.

Ένα από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με το οποίο θα πάει στο Eurogroup είναι ότι ο νόμος Κατσέλη δεν αφορά μόνο την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά δίνει το δικαίωμα στον δανειολήπτη να μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ωστόσο το όριο οφειλών στις 200 χιλιάδες που θέτει η κυβέρνηση περιορίζει πολύ τη δυνατότητα προσφυγής στον νόμο, διότι ο ένας στους τρεις χρωστάει πάνω απο 200.000. Επιπλέον οι νομικοί λένε πως είναι και αν��ισυνταγματικό.

«Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι εφόσον έχει κάποιες οφειλές που είναι 200 χιλιάδες έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και όχι κάποιος που έχει οφειλές 220 χιλιάδες για παράδειγμα» δηλώνει ο Μιχάλης Κούβαρης- Δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top