Ένα μαντήλι να κλάψουμε: Ύφεση για φέτος και το 2016 βλέπουν Κομισιόν και Μοσκοβισί

Nέα έκθεση-μαχαιριά για την ανεργία και το χρέος απ'την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

​Την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση το 2015 (-1,4% του ΑΕΠ), επισημαίνει σε έκθεση της για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ την περίοδο 2015-2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικά για την Ελλάδα, σε έκθεση της με τίτλο «H αβεβαιότητα ανατρέπει την ανάκαμψη της οικονομίας» η Επιτροπή προβλέπει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από το κλίμα αβεβαιότητας, που δημιουργήθηκε το 2015 θα διαρκέσουν και το 2016, καθώς η οικονομική ύφεση θα διαμορφωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν και η ελληνική οικονομία είχε θετική πορεία το 2014, η ανεπιτυχής ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, το κλείσιμο των τραπεζών και οι περιορισμοί κεφαλαίων αύξησαν την αβεβαιότητα και επιδείνωσαν την προοπτική της ανάπτυξης.

Η Επιτροπή προβλέπει, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του νέου προγράμματος, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, επαναφέροντάς την σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η πτωτική τάση της ανεργίας θα ανακοπεί το 2015 και το 2016 και η ανεργία θα ξαναρχίσει να μειώνεται σταδιακά από το 2017 και μετά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, θετική επίδραση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να προέλθει από το δημόσιο τομέα και τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και με την πλήρη απορρόφηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία μέχρι το τέλος του χρόνου. Αντιθέτως η Επιτροπή προειδοποιεί ότι μια αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος θα υπονόμευαν τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί το 2016 (199,7% του ΑΕΠ) και να φτάσει το 2017 στο 195,6% του ΑΕΠ με πτωτική πορεία.

Μοσκοβισί: Το β' εξάμηνο του 2016 θα αρχίσει να βλέπει ανάπτυξη η Ελλάδα αν τηρηθεί πιστά το μνημόνιο

Στο ίδιο ύφος και οι νέες δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά θέματα της Κομισιόν, Π.Μοσκοβίσι, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα ��υλήσει στην ύφεση το 2015 και το 2016, σε αντίθεση, όπως υπογράμμισε με την Κύπρο, η οποία θα σημειώσει …. ανάπτυξη!

«Σε σχέση με τις δύο χώρες που βρίσκονται ακόμα σε οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, η Κύπρος θα έχει ανάπτυξη 1,2% και 1,4% το 2015 και το 2016, κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης, ενώ η Ελλάδα διολισθαίνει και πάλι στην ύφεση -1,4% φέτος και - 1,3% το 2016. Ωστόσο, τολμώ να πω ότι η πρόβλεψη είναι καλύτερη από ότι υπολογίζαμε στο βασικό σενάριο του προγράμματος τον Αύγουστο» είπε χαρακτ��ριστικά ο κ.Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος Επίτροπος επανέλαβε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα «θα αρχίσει να επιστρέφει στο δεύτερο μισό του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα επιστρέψει».

«Η χώρα έχει δυναμικό ανάπτυξης, αν το πρόγραμμα παραμείνει εντός τροχιάς» είπε και πρόσθεσε πως «οι χώρες που θα μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας τους, όπως η Ελλάδα θα δουν σύντομα οφέλη στην απασχόληση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top