Αναζητεί λύση στον Γόρδιο Δεσμό του ασφαλιστικού η κυβέρνηση

Τα σενάρια που εξετάζει το υπ. Εργασίας προσπαθώντας να συνδυάσει αύξηση πόρων και… ψαλίδι

Διαφορετικά σενάρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να μπορέσει από την μία να βρει πόρους για το ασφαλιστικό και από την άλλη να περιορίσει τις μειώσεις στις συντάξεις.
Στη συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γιώργος Κατρούγκαλος συζήτησε το τρίτο πακέτο μέτρων, το οποίο πρέπει να περάσει η κυβέρνηση προκειμένου να εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ το 2016.
Είπε… ξείπε ο Κατρούγκαλος
Ενδεικτική το�� κλίματος είναι η σύγχυση που προκλήθηκε για τον χρόνο που θα έρθει το ασφαλιστικό στη Βουλή.
«Είμαστε κοντά στο στόχο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αλλά υπάρχει ένα περιθώριο για παράταση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου» επεσήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εργασίας, αν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου δήλωνε ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του ασφαλιστικού!
Λίγη ώρα μετά, το υπουργείο Εργασίας έστειλε δελτίο Τύπου όπως εξηγούσε πως «είμαστε κοντά στο στόχο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που θα γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου»!
Τα δύο σενάρια
Ο συνολικός μνημονιακός στόχος για την περίοδο 2015-2016 είναι 2,2 δισ. ευρώ.
Το πρώτο σενάριο, προβλέπει μείωση συντάξεων με διάφορους τρόπους που έχει αναφέρει όλο αυτό το διάστημα ο Γιώργος Κατρούγκαλος: εθνική σύνταξη 392 ευρώ, μειώσεις στις επικουρικές και διάσωση του ΕΚΑΣ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που όμως έχει ήδη προκαλέσει έκρηξη του ιδιωτικού τομέα.
Το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών απέρριψε εμμέσως και ο Πιερ Μοσκοβισί, αφού όπως είπε το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά να μην τιμωρείται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να συμφωνήσει την τελική κυβερνητική πρόταση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top