Θα χάσει η μάνα το παιδί: Ένα υπερταμείο για όλους και εισφορές ανάλογα με το εισόδημα!

Κάτω από την ίδια σκέπη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες

Την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα υπερταμείο για μισθωτούς, ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες, με ταυτόχρονη διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ μόνο για τις προνοιακές και λοιπές μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Στόχος είναι να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες παροχών, όπου είναι εφικτό, με νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκαταλείπεται το σενάριο που προέκρινε το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» για σύστημα καθορισμένων εισφορών «νοητής κεφαλαιοποίησης» και κερδίζει έδαφος η πρόταση για ένα σύστημα καθορισμένων παροχών με ανταποδοτική σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές και εθνική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από τη φορολογία στα 384 ευρώ.

Εισφορές ανάλογα με το εισόδημα

Την ίδια στιγμή, σαρωτικές αλλαγές προωθούνται και στο μέτωπο των εισφορών. Για αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες εξετάζεται η σύνδεση των εισφορών τους με το πραγματικό εισόδημα, με διατήρηση μιας κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης.

Ειδικά για τους αγρότες, η σημαντική αύξηση των εισφορών τους, που εκτιμάται πως θα αγγίξει το 100% στα χαμηλά εισοδήματα και έως το 130% στα υψηλότερα, προβλέπεται να γίνει κλιμακωτά και σε βάθος χρόνου τριών έως πέντε ετών.

Αντίστοιχα για τους ελευθεροεπαγγελματίες φαίνεται πως προκρίνεται η είσπραξη των εισφορών ως ποσοστό επί των εκδιδόμενων αποδείξεων, μέθοδος που εκτιμάται πως θα αυξήσει την εισπραξιμότητα και θα περιορίσει την εισφοροαποφυγή.

Για τους μισθωτούς, τέλος, δεν έχει αποσυρθεί εντελώς από το τραπέζι το σενάριο της μικρής αύξησης των εργοδοτικών (ενδεχομένως και εργατικών) εισφορών, για παράδειγμα κατά 1%, με στόχο να περιοριστούν οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις, αν και το σενάριο συγκεντρώνει αντιρρήσεις από δανειστές και επιχειρηματικό κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top