Ποια ΙΣΟΤΗΤΑ των δύο φύλων; Μισθολογικό ΧΑΣΜΑ χωρίζει άνδρες και γυναίκες

Και στις προαγωγές ευνοημένοι οι άνδρες

Ποια ΙΣΟΤΗΤΑ των δύο φύλων; Μισθολογικό ΧΑΣΜΑ χωρίζει άνδρες και γυναίκες

​Η ισότητα των δύο φύλων αποδεικνύεται ότι είναι μόνο στα… χαρτιά, αφού σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφεται μεγάλη μισθολογική ανισότητα ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών ανέρχεται σε 45,2%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 41,1%.

Επίσης, η μέση ωριαία αμοιβή των γυναικών στην Ευρώπη είναι κατά 16,3% χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ανδρών, γεγονός που σημαίνει ότι οι γυναίκες εργάζονται χωρίς αμοιβή 59 μέρες περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στην Ελλάδα, φτάνει το 15%.

Η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων είναι η διαφορά μεταξύ των μέσων ετήσιων αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών, με τη Eurostat να λαμβάνει υπόψη τρία είδη μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τις χαμηλότερες ωριαίες αποδοχές, τις λιγότερες ώρες εργασίας σε έμμισθες θέσεις εργασίας και τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης.

Στην Ελλάδα, η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων αντιπροσωπεύει το 45,2% και αυτό οφείλεται στο συνδυασμό των χαμηλότερων αμοιβών (27% με 37% στην Ε.Ε.), με τις λιγότερες ώρες αμειβόμενης εργασίας (9% με 28% στην Ε.Ε.) καθώς και με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης.

Όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εικόνα αυτή οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι θέσεις διοίκησης και εποπτείας καταλαμβάνονται κυρίως από άνδρες.

Σε κάθε τομέα οι άνδρες παίρνουν προαγωγή πιο συχνά από τις γυναίκες και ως εκ τούτου αμείβονται καλύτερα. Αυτή η τάση κορυφώνεται στις υψηλές θέσεις, όπου οι γυναίκες αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 3% των Διευθυνόντων Συμβούλων.

Παράλληλα, πολλές φορές οι γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικά άμισθα καθήκοντα, όπως το νοικοκυριό και τη φροντίδα των παιδιών ή συγγενικών ��ροσώπων σε μεγαλύτερη κλίμακα απ' ότι οι άνδρες.

Οι εργαζόμενοι άνδρες περνούν κατά μέσο όρο 9 ώρες την εβδομάδα σε άμισθες δραστηριότητες φροντίδας και νοικοκυριού, ενώ οι γυναίκες περνούν 26 ώρες που σημαίνει τουλάχιστον 4 ώρες κάθε μέρα. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στην αγορά εργασίας με περισσότερες από 1 στις 3 γυναίκες να μειώνουν τις έμμισθες ώρες τους σε μερικής απασχόλησης, ενώ μόνο 1 στους 10 άνδρες κάνει το ίδιο.

Τέλος καταγράφεται διαχωρισμός στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας: αυτό σημαίνει ότι σε μερικούς τομείς και επαγγέλματα, οι γυναίκες έχουν την τάση να υπερεκπροσωπούνται, ενώ σε άλλους τομείς υπερεκπροσωπούνται οι άνδρες. Σε μερικές χώρες, τα επαγγέλματα που αναλαμβάνουν κυρίως γυναίκες, όπως η διδασκαλία ή οι πωλήσεις προσφέρουν χαμηλότερα ωρομίσθια απ' ότι επαγγέλματα που αναλαμβάνουν κυρίως οι άνδρες, ακόμα και όταν χρειάζεται το ίδιο επίπεδο εμπειρίας και εκπαίδευσης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top