Αυτό είναι το σχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια: Τέσσερις ρυθμίσεις θα προτείνονται

Ζητά ταχεία ρύθμιση η Τράπεζα της Ελλάδος

​Ρυθμίσεις - εξπρές για τα «κόκκινα» δάνεια, ανάλογα με το ύψος και το προφίλ του κάθε δανειολήπτη, ζητά από τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Έθνος», στόχος είναι να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από τα δάνεια ύψους 107 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται.

Ήδη, η BlackRock ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση όλων των προβληματικών δανείων και παρέδωσε την ανάλυσή της (segmentation report) στην Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από σήμερα και έως το τέλος Φεβρουαρίου η ΤτΕ μαζί με το ΤΧΣ θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα, καθώς και το ακριβές ποσοστό που κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει στο χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων.

Αυτό σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα θα έχει ανά μήνα συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για να «ανακτήσει» στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια και η ΤτΕ θα αξιολογεί την ικανότητά της να πιάνει το στόχο αυτό.

Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, οι τράπεζες ενδεχομένως θα πρέπει να προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να καλύπτονται τα κεφαλαιακά κενά, που θα προκύπτουν από την αύξηση των προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια.

Οι ρυθμίσεις που οι τράπεζες θα προτείνουν στους δανειολήπτες «κόκκινων» στεγαστικών είναι:

-Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας

-Πληρωμή ενός μέρους του δανείου και πάγωμα του υπολοίπου για διάστημα που θα συμφωνηθεί

-Επιμήκυνση του δανείου πέραν του προσδόκιμου ζωής του δανειολήπτη

-Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και πληρωμή ενοικίου εκ μέρους του δανειολήπτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top