«Γκάφα» στον υπολογισμό του ΦΠΑ αύξησε τον «λογαριασμό» που θα πληρώσουν οι Έλληνες

Εντοπίστηκε (με καθυστέρηση), «τρύπα» 347 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016

​«Τρύπα» 347 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016, εντόπισαν με καθυστέρηση κυβέρνηση και θεσμοί.

Όπως αναφέρει με αποκλειστικές πληροφορίες του το CNN Greece, κατά τους επιτόπιους ελέγχους που διενήργησαν επί ελληνικού εδάφους τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ανακάλυψαν πως στους πίνακες που είχε καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών για τις εκτιμώμενες εισπράξεις από τον ΦΠΑ υπήρχε διπλοεγγραφή που αύξανε το τελικό ποσό εσόδων κατά 347εκατ. ευρώ.

Το λάθος αφορά στα προσδοκώμενα έσοδα από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε για τον ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το CNN Greece αποκαλύπτει επικαλούμενο τεχνοκράτες, πως λάθος χειρισμοί εκ μέρους υπουργικών συμβούλων και κυβερνητικών στελεχών αυξάνουν τον τελικό «λογαριασμό» για τους Έλληνες φορολογουμένους.

Ένας «λογαριασμός» που σίγουρα δεν είναι μικρός, σε περίπτωση που σκεφτεί κανείς πως αν στα 347 εκατ. ευρώ της διπλοεγγραφής προστεθούν τα 240 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και τα 150 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ στα φροντιστήρια που ακόμη εκκρεμούν, συνολικά δημιουργείται ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των 737 εκατ. ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ.

Tι ρόλο έπαιξε η σύμβουλος Βαρουφάκη:

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε στις αρχές του προηγουμένου Ιουνίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση αντάλλασσε προτάσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει ένα «αποδεκτό» από την ελληνική πλευρά πρόγραμμα στήριξης. Το σκέλος της διαπραγμάτευσης που αφορούσε συνολικά στον ΦΠΑ ανέλαβε να το επεξεργασθεί οικονομολόγος-ερευνήτρια σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, υπό την εποπτεία του τότε πρωθυπουργικού συμβούλου και νυν Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

Συλλέγοντας στοιχεία τόσο από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όσο και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η ερευνήτρια εκπόνησε μελέτη για τα προσδοκώμενα έσοδα από τον ΦΠΑ. Το σχετικό αρχείο, το οποίο είχε ειδική κωδικοποίηση, δόθηκε προς χρήση στο Brussels Group. Οι εισπρακτικές του προβλέψεις έτυχαν της αποδοχής των τεχνοκρατών των θεσμών και, τελικά, χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό των προσδοκώμενων εσόδων από τον ΦΠΑ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο Μνημόνιο.

Τι λάθη έγιναν:

Ωστόσο, κ��τά την κατάρτιση του Μνημονίου ουδείς φρόντισε επιμελώς να ασχοληθεί με το περιεχόμενο του ειδικού αρχείου και να εξετάσει κωδικό προς κωδικό το τι περιελάμβανε. Απλά αποδέχθηκαν ως ορθό τον υπολογισμό των εσόδων. Για αδιευκρίνιστους μέχρις στιγμής λόγους, θεωρήθηκε -εσφαλμένα- πως το αρχείο δεν περιελάμβανε το όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών 5%, 9% και 16% στα νησιά του Αιγαίου και, ως εκ τούτου, τα 347 εκατ. ευρώ από την παρέμβαση αυτή υπολογίσθηκαν ξεχωριστά!

Αλλά και μετά τη συνομολόγηση του Μνημονίου και την ψήφισή του από τη Βουλή, το λάθος δεν εντοπίσθηκε. Ο λόγος ήταν πως οι αρμόδιοι υπουργοί και στελέχη τροφοδότησαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το σχετικό αρχείο, με τη σήμανση πως είναι «ελεγμένο και τεκμηριωμένο». Έτσι, ο λάθος υπολογισμός περιελήφθη και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016.


Διαβάστε περισσότερα στο CNN Greeece.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top