Κάντο όπως η Νότια Κορέα: Χρήματα από την Παγκόσμια Τράπεζα ζήτησε η Ελλάδα

Στόχος είναι ο δανεισμός κεφαλαίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να επέλθει η ανάπτυξη

Κάντο όπως η Νότια Κορέα: Χρήματα από την Παγκόσμια Τράπεζα ζήτησε η Ελλάδα

Το… παράδειγμα της Νότιας Κορέας ετοιμάζεται να ακολουθήσει η Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζήτησε χρήματα από την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να τα διαθέσει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις του στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας, Δημήτρη Τσιτσιράγκου, στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπου αναφέρει πως η Παγκόσμια Τράπεζα πρόκειται να κάνει μια χρηματοδοτική δέσμευση στην Ελλάδα, διαμέσου του σκέλους της το οποίο ειδικεύεται στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας έτσι μια παρέκβαση από τον παραδοσιακό της ρόλο, ο οποίος είναι να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Σχεδιάζουμε μια περιορισμένη δέσμευση στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών. Με όλα όσα έχουν συμβεί (σ.σ. στην Ελλάδα) κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τις συνέπειες για την οικονομία, την πτώση του ΑΕΠ, είναι ενδιαφέρον να αναζητηθούν ευκαιρίες στο πλαίσιο μιας περιορισμένης δέσμευσης η οποία προορίζεται να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα» δήλωσε ο Γιώργος Τσιτσιράγκος, ο οποίος διευθύνει τις διεθνείς δραστηριότητες του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (ΔΟΧ ή IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στόχος του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης, είναι να διαδραματίσει ρόλο «καταλύτη» στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, αφού όπως ανέφερε ο Γιώργος Τσιτσιράγκος «οι ελληνικές τράπεζες θεωρείται ότι ακόμη είναι πολύ εξασθενημένες για να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας».

Προς το παρόν, δεν έχουν ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα και το ύψος του ποσού που θα επενδυθεί στην Ελλάδα, ωστόσο ο Γιώργος Τσιτσιρά��κος τονίζει πως μετά την συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που συνήφθη με τους θεσμούς τον Αύγουστο, υπάρχει ένα ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα:

«Οι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος διευκρίνισε πως βάσει του καταστατικού του, αυτό το σκέλος της ΠΤ δεν δραστηριοποιείται σε οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη, αλλά οι χώρες μέλη του διεθνούς αυτού χρηματοοικονομικού οργανισμού ενέκριναν την «πολύ προσωρινή» δέσμευσή του στην Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στις ανεπτυγμένες χώρες, διευκρίνισε.

Να σημειώσουμε τέλος, πως στο παρελθόν μόνο η Νότια Κορέα είχε λάβει κατ΄εξαίρεση την υποστήριξη του ΔΟΧ, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top