Νέοι κανόνες για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων»

Τι γίνεται αν ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της τράπεζας

Νέοι κανόνες για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων»

Νέους κανόνες για την διαχείριση των κόκκινων δανείων έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στις Τράπεζες.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια, που δημοσ��εύτηκαν στο ΦΕΚ, οι τράπεζες θα στείλουν ειδοποιητήριο στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες ως τις 30 Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2015.

Η τράπεζα καλεί τους δανειολήπτες αυτούς να υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση τα φυσικά πρόσωπα και στοιχεία βιωσιμότητας τα νομικά πρόσωπα μέσα σε 15 μέρες.

«Οι δανειολήπτες θα πρέπει να ξέρουν ότι όταν οι τράπεζες θα έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους να ανταποκριθούν, να δώσουν τα στοιχεία που τους ζητούν, και εφόσον αυτό το πράξουν θα μπουν σε μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και οπωσδήποτε θα πάει τα πράγματα αρκετά πίσω. Οποιαδήποτε άσχημη εξέλιξη θα την μεταθέσει δηλαδή για το μέλλον» τονίζει στο STAR ο Βίκτωρ Τσιαφούτης, ο νομικός σύμβουλος του ΕΚΠΟΙΖΩ.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, στόχος των τραπεζών δεν είναι να κατασχέσουν τα ακίνητα, διότι θα επιβαρυνθούν με το κόστος συντήρησης και τον ΕΝΦΙΑ.

Στόχος τους είναι να ξεχωρίσουν αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους από αυτούς που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν και να εισπράττουν έστω και ένα μικρό ποσόν για πολύ μεγάλο διάστημα.

Τι γίνεται, όμως, αν δεν ανταποκριθεί ο δανειολήπτης στο κάλεσμα της τράπεζας;

Μέσα σε 15 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας, η τράπεζα στέλνει προειδοποιητική επιστολή ότι ο αποχαρακτηρισμός τους ως συνεργάσιμων μπορεί να οδηγήσει στον πλειστηριασμό της μοναδικής τους κατοικίας.

Αν όμως είναι συνεργάσιμοι θα κληθούν να κάνουν μια ρύθμιση με το ποσόν που μπορούν να καταβάλλουν κάθε μήνα.

Αυτό ωστόσο που θα καθορίσει το εύρος των πλειστηριασμών είναι τα κριτήρια που θα οριστούν για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top