Σάλος για τα σενάρια αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών

Προειδοποιούν ότι θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας παράγοντες της αγοράς

Ένα εφιαλτικό σενάριο για τις επιχειρήσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας το οποίο όχι μόνο δε θα μειώσει την ανεργία, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει και στην απώλεια θέσεων εργασίας. Προκειμένου να περιοριστούν οι μειώσεις στις συντάξεις, η κυβέρνηση εξετάζει να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές!

«Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Καταλαβαίνετε ότι αν έχουμε νέα αύξηση στην εισφορά καταρρέει αυτό που λέμε μικρομεσαία επιχείρηση» δήλωσε ο Νίκος Κουγιουμτζής, έμπορος και αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, στο Star.

Το 2012 ήταν η πρώτη φορά που έγινε μείωση στις εργοδοτικές εισφορές κατά 1,1%, ενώ το 2014 εφαρμόστηκε και νέα περικοπή ύψους 3,9 μονάδων, με 2,9% μείωση στις εισφορές των εργοδοτών και 1% στις εισφορές των εργαζομένων. Αυτό το μέτρο αύξησε τους μισθούς των εργαζομένων και κυρίως μείωσε το κόστος του μισθού ενός εργαζόμενου κάνοντας μία πρόσληψη πιο ελκυστική. Η χώρα μας έχει το δεύτερο πιο υψηλό μη μισθολογικό κόστος μετά την Εσθονία στην Ευρώπη των 28.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εξετάζει να επανέλθουν οι εργοδοτικές εισφορές στο ύψος που ήταν το 2012 δηλαδή να αυξηθούν κατά 5% αθροιστικά. Ο λόγος είναι ότι η μείωση των εισφορών έφερε μείωση κατά 1 δις ετησίως στα έσοδα του ΙΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε και πάλι υποβάλει πρόταση για αύξηση των εισφορών αλλά απορρίφθηκε ως αντιαναπτυξιακή, και ως ένα επιπλέον αντικίνητρο για νέες επενδύσεις

Το σενάριο βρίσκει αντίθετους τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, που επισημαίνουν ότι το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της εργασίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να διογκώνεται η αδήλωτη εργασία.

«Η κυβέρνηση δε συνειδητοποιεί ότι στις σημερινές συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, που η ίδια προκάλεσε, ένα τέτοιο μέτρο θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας, διόγκωση της αδήλωτης εργασίας και αύξηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα το ΠΑΣΟΚ, ε��ώ το Ποτάμι τονίζει ότι «σε μία αγορά με 1.200.000 ανέργους αυξάνουν το κόστος εργασίας και κλείνουν το μάτι στη μαύρη εργασία».

Την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι περιμένουν να μάθουν το ύψος των περικοπών στις συντάξεις τους, τη στιγμή που ο Γιώργος Κατρούγκαλος αφήνει ορθάνοιχτο πλέον το ενδεχόμενο να κοπούν οι συντάξεις και κάτω των 1.000 ευρώ.

Κ. Μακρή: στα 805 εκ. ευρώ η επιβάρυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Όπως ανέφερε η Κάτια Μακρή στο δελτίο ειδήσεων του Star, στα 805 εκ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει η επιβάρυνση από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επικαλέστηκε ακόμα όσα της δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ότι από πέρσι, μετά την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η ανεργία μειώθηκε κατά 1,6%.

Υπενθύμισε επίσης ότι οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι αν τα σενάρια γίνουν πράξη για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θα αυξηθεί η ανεργία και τελικά θα εισπραχθούν λιγότερους... κρατήσεις!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top