ΑΛΑΛΟΥΜ με την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση – Έληξε την Παρασκευή η αναστολή του μέτρου

Αγωνία για γονείς και ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων που δεν ξέρουν τι να κάνουν

ΑΛΑΛΟΥΜ με την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση – Έληξε την Παρασκευή η αναστολή του μέτρου

​Αλαλούμ επικρατεί για μια ακόμα φορά όσον αφορά στο θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς την Παρασκευή έληξε η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για τη μη εφαρμογή του μέτρου.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παράτασης αυτής,η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της για επιβολή μηδενικού συντελεστή σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία.

Παρ’ όλ’ αυτά, η απόφασή αυτή δεν έχει γίνει νόμος του κράτους, ενώ και οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά την παραμονή τους στην Αθήνα έστειλα�� τελεσίγραφο ότι ή δεν θα ισχύσει καθόλου το μέτρο ή θα ισχύσει ο ανώτερος συντελεστής 23% για το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από σήμερα ισχύει η εφαρμογή συντελεστή ΦΠΑ 23% σε ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως είχε ψηφιστεί τον Αύγουστο, αν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την παροχή νέας παράτασης τουλάχιστον έως την 1η Νοεμβρίου.

Όπως και να έχει πάντως, οι επιλογές της κυβέρνησης είναι τρεις.

Να ζητήσει από την Κομισιόν ειδική εξαίρεση από την κοινοτική οδηγία και να μπορέσει να επιβάλει τους μειωμένους συντελεστές 0%, 6%, 13%, όπως αποφάσισε προσφάτως. Να εντοπίσει ισοδύναμα μέτρα για τη μη εφαρμογή του μέτρου, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αφού θα πρέπει να βρει περί τα 300 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις στα έσοδα ή στις δαπάνες ή να προχωρήσει στην εφαρμογή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και να προσπαθήσει να το αντικαταστήσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top