Μ. Σάλλας: Μεγάλο λάθος οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

«Πέρα από μεγάλη κοινωνική αδικία προκαλεί και ζημία στις τράπεζες

Μ. Σάλλας: Μεγάλο λάθος οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

​«Μεγάλο λάθος» χαρακτηρίζει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το τι πιστεύει για το θέμα που έχει προκύψει με τα κόκκινα δάνεια και ιδιαίτερα για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και εάν πίσω από τους εκπροσώπους των Θεσμών υπάρχουν πιέσεις των τραπεζών απάντησε: «Μεγάλο λάθος. Οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων.

Πέραν του γεγονότος ότι αυτό αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική αδικία προκαλεί και ζημία στις τράπεζες. Αν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους. Κόστη συντήρησης, φύλαξης κλπ. Για να μην πάμε όμως στο άλλο άκρο, θα μπ��ρούσε όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την πρώτη κατοικία.

Ας πούμε 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου μπορεί να καταβάλλεται για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση.

Έτσι αν το υπόλοιπο δανείου κάποιου σήμερα είναι ας πούμε 100.000 ευρώ, ποσό που είναι πάνω από τον μέσο όρο δανείου των δανειοληπτών α' κατοικίας, θα επιβαρύνεται το πολύ με 1.200 ευρώ το χρόνο ή με 100 ευρώ το μήνα, υποκαθιστώντας το όποιο επιτόκιο, με παράλληλη αναστολή των δόσεων του κεφαλαίου.

Παράλληλα με την πρόταση αυτή θα αποκατασταθεί μίας μορφής κοινωνική δικαιοσύνη, έναντι όσων δεν έχουν κατοικία και πληρώνουν ενοίκιο, καθώς επίσης και έναντι των συνεπών δανειοληπτών, που αισθάνονται ιδιαίτερα αδικημένοι».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top