Στενεύουν τα όρια για προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

Επιμένει η τρόικα σε «ταβάνι» προστασίας μόλις 120.000 ευρώ

Στενεύουν τα όρια για προστασία της α
«Στενεύουν» τα όρια του νόμου Κατσέλη. Στη σημερινή σύσκεψη με την τρόικα, η κυβέρνηση κατέβασε τον πήχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις 200 χιλιάδες ευρώ. Οι δανειστές ωστόσο επιμένουν ότι πρέπει να κατέβει κι άλλο. Η εμπλοκή μάλιστα με τα κόκκινα δάνεια φαίνεται πως καθυστερεί την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ

Το μοναδικό νομικό εργαλείο που έχει απομένει άλλωστε είναι ο νόμος Κατσέλη, όπως επισημαίνουν οι νομικοί που ασχολούνται με τραπεζικά δάνεια.

Μετά από κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό χαμηλώνουν.

Από τις 300 χιλιάδες χθες, η ελληνική κυβέρνηση έπεσε σήμερα στις 200 χιλιάδες αντικειμενική αξία για την πρώτη κατοικία όσον αφορά τους άγαμους. Το ταβάνι για τη ρύθμιση, η κυβέρνηση πρότεινε να οριστεί στις 325 χιλιάδες για πενταμελείς οικογένειες. Η τρόικα όμως επιμένει στις 120 χιλιάδες ευρώ.

Για το οικογενειακό εισόδημα που θα επιτρέπει σε κάποιον να προσφύγει στον νόμο, η Αθήνα λέει πως θα έπρεπε να είναι οι 35 χιλιάδες ετησίως για όλους. Οι δανειστές βάζουν τον πήχη στις 8.180 ευρώ για τον άγαμο και στις 13.917 για ένα ζευγάρι. Ανώτατο όριο θέτουν τις 24 χιλιάδες για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά.

Στο τραπέζι μπαίνει και όριο για τα συνολικά χρέη του οφειλέτη. Το υπουργείο οικονομίας προτείνει 200 χιλιάδες και οι εκπρόσωποι των δανειστών 120.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προστατεύει το 72,4% των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να δουν η κύρια κατοικία τους να βγαίνει στον πλειστηριασμό. Η πρόταση της τρόικας προστατεύει το 17,3%.

Στέλεχος του υπουργείου οικονομίας είπε πως οι αλλαγές δεν θα αφορούν τις 130.000 υποθέσεις που εκκρεμούν. Ο νέος νόμος θα ενεργοποιηθεί μόλις οριστούν τα νέα όρια και εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης δεν τέθηκε το θέμα πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds. Το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top